Allt om brittisk marmelad, recept och sorter

Marmalade Fakta och Recept

Även om marmelad kan köpas över hela världen, betraktas det fortfarande som ett toppval för konserver på den brittiska frukostbordet. Marmalad har inte sitt ursprung i Storbritannien, trots påståenden som det gör.

Marmalad på toast är troligtvis den mest kända användningen för bevarandet, men den är också mångsidig över hela menyn, från rostat bröd till såser, krossad på anka och i puddingar, bakverk och glass.

En Potted History of Marmalade

Benämningen Marmalade kommer från det portugisiska ordet Marmelos, en kvävepasta som liknar texturen till en apelsinspridning populär långt före kommersialiseringen av marmelad i slutet av 18th century.

Trots troen på att marmeladen var "uppfunnad" i Skottland av James Keiller och hans fru var det inte - men tack måste man gå till Keiller som allmänt krediteras med att göra den läckra frukostbehållaren kommersiellt tillgänglig. Den romantiska uppfattningen om att James Keiller upptäckte att en last av bittra apelsiner säljs billigt som hans fru då blev till jam har länge varit ute med tanke på förekomsten av recept för liknande jams som går tillbaka till 1500-talet.

Enligt mathistoriker Ivan Day är ett av de tidigast kända recepten på en Marmelet av apelsiner (nära det vi vet som marmelad idag) från receptboken Eliza Cholmondeley omkring 1677.

En omfattande historia av Marmalade från World Marmalade Awards.


Typer Orange Marmalade

Det finns oändliga sorter av Marmalades konsistens och argument överflödar vid frukostbordet till personliga preferenser (jag är en tunn snitt). Bland de mest populära är:

Göra Marmalade

De bittera spanska Sevilla-apelsinerna som behövs för att göra sann marmelad är endast tillgängliga på senvintern till våren. Apelsinmassan i Sevilla är också tillgänglig året runt i burkar som det gör en bra marmelad, men frowned på av purister.

Traditionellt Marmalade Recept

Marmalad kan användas på många andra sätt, inte bara på toast. Här är 10 olika sätt att njuta av den smakfulla, välsmakande bevarandet.