Lgeimat (Saffron och Kardemum Fritters)

Låt oss prata om den läckerhet som är stekt deg. Skador på min midja, trots det, var den som först bestämde sig för att stekta deg, ett ondsken geni. Och jag pratar inte ens om de traditionella, perfekt formade munkarna som vi hittar i butikerna nästan överallt. Jag pratar mer om de himmelska, ofullkomliga skapelser vi hittar på mässor och evenemang. Oavsett hur mycket viljestyrka jag tror jag har, jag är inte kapabel att gå förbi traktkakan står på en gatumässa och inte ge in. Beslutet är inte att trappa tårta eller inte att trappa tårta. Beslutet är att trappa tårta eller att zeppole.

Nästan varje kultur har sin egen version av stekt deg och i Mellanöstern-köket är det lgeimat (uttalat Le-gee-mott). Dessa är fritters toppade med en sirap av saffran och kardemumma. Klibbig, söt och så läcker, de är en traditionell behandling på Ramadan.

De flesta sirap recept för lgeimat kallar för dubbelt så mycket socker men jag hittade det gav mig mer än tillräckligt med sirap. Jag tog också en genväg med kryddorna som normalt skulle använda gröna kardemomskallar och kanelstänger men jag tycker att de flesta av oss har marken runt.

Vad du behöver

Hur man gör det

För att göra sirap, tillsätt socker, vatten, citronsaft, kardemumma, kanel, saffran och nypa salt till en stor kruka. Koka upp och rör om tills sockret löses upp. Låt sitta medan du gör fritters.

I en stor skål siktar du alltidsmjölet, bakpulver, bakpulver, salt och socker. I en separat skål, vispa ägg och grekisk yoghurt. Häll de våta ingredienserna i torr och blanda tills de bildar deg.

Låt vila i ca 10 minuter.

Värm oljan i 350 grader i en stor kruka. Använd en matsked eller kakeskopa (var som helst mellan 1/2 oz och 1 oz, beroende på vad du har), skopa degen i den heta oljan. Arbeta i partier för att inte överbelägga potten. Rör fritteren runt så att de blir bruna på alla sidor. Total stekningstid för varje sats bör vara ca 2 till 3 minuter. När de är bruna, dränera dem på en pappershandduk.

När alla är stekta, flytta dem till en skål, häll sirapen över dem och toppa med remsor (eller zest) på citronskallen. Servera omedelbart.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 463
Totalt fett 45 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 28 g
Kolesterol 12 mg
Natrium 232 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)