Hur man gör maskros örtgelé

Färsk maskrosgel har en ljus, honungliknande smak och det är lätt att göra hemma. Denna unika örtgelé är ett gott sätt att få smaken av våren till din frukost hela året och det gör också en underbar och ny gåva.

Ingredienser och tillbehör

Du måste samla bara några saker för att göra hemlagad maskrosgelé. Det är en mycket enkel process och är precis som att göra någon annan smak av sylt eller gelé .

Nyckelfaktorn här är naturligtvis maskrosorna. Du kommer att behöva skära ca 10 fulla koppar blommor för att ge de 4 kopparna kronblad efter att ha klippt av alla plantans gröna delar. Det är lite av en tråkig uppgift, men din första smak av maskrosgelé kommer att visa att det är värt ansträngningen.

Dessutom är trimning av maskrosor på uteplatsen ett perfekt sätt att tillbringa en vårmorgon. Det är också en chore som hela familjen kan bli involverad i.

Hur man gör maskrosgelé

Att göra maskrosgelé är väldigt lätt. Först ska du göra en teinfusion från de gula blommorna, använd sedan det för att smaka på din gelé. Det bör ta mindre än en timmes hands-on-tid, men det är bäst om du tillåter ditt te att branta över natten för att få den mest smakrika gelén.

 1. Välj minst 10 koppar maskrosblommor. Ta bort mjölkstammarna för att undvika en bitter smak.
 2. Klipp ut basen av varje maskrosblomma tills du lämnar bara de gula kronbladen.
 3. Häll kokande vatten över kronbladet tills de är helt nedsänkta.
 4. Låt teet branta tills det når rumstemperatur. Om möjligt lämna det över natten.
 1. Torka maskroset genom ett kaffefilter för att ta bort kronbladet.
 2. Tillsätt mer vatten tills teet mäter 3 koppar.
 3. Kombinera te, citronsaft, pektin och socker i en stor kastrull.
 4. Koka tills geléskivorna på baksidan av en sked .
 5. Häll i hetgeléburkar och lämna 1/4-tums huvudutrymme.
 6. Säkra locket och ring för att täta burken.

4 tips för att göra bra maskrosjelly

 1. Harvest smart. Maskrosor anses vara irriterande ogräs av många människor och det är mycket vanligt för hem och markägare att spruta dem med herbicider. Detta bör göra varje maskros äter mycket försiktig och blommorna ska bara skördas från ett friskt, osprayat område. Om du någonsin är i tvivel om kemikalier i en maskrosplåst, välj inte blommorna. Du kan också alltid fråga om området har sprutats.
 2. Håll kronblad i frysen. Detta gör att du kan skörda maskrosor när de blommar och lagrar dem tills du har rätt mängd för en bra sats av gelé.
 3. Lägg till matfärg om du vill. Många maskrosgelé recept innehåller 2 droppar annatto färgning för att förbättra den gula färgen. Detta finns i alla ostköttsleveranser och många etniska marknader som specialiserar sig på kryddor.
 4. Gelen satt inte. Om din gelé inte sitter ordentligt, öppna burken och återkok den för att tjockna upp den. Kom ihåg att du måste använda nya lock för återförslutning av burken.