Varför ska ost serveras vid rumstemperatur?

Hur man lagrar och äter ost vid rätt temperatur

I mataffären hålls de flesta ostar (om de inte är vakuumpackade) i kylskåpssektionen, så det är logiskt att anta att ost ska serveras kallt. Faktum är dock att ost (som rött vin) är bäst när det serveras vid rumstemperatur.

Varför Ost är Tastier vid rumstemperatur

Ost är oftast fet och fet ger smak och arom. Men när fett hålls kallt förändras dess smak, arom och textur.

Enkelt uttryckt kan kall ost smaka blött när det är kallt, och dess struktur är inte riktigt rätt. Till exempel kan Brie rakt från kylskåpet vara gummiartat och smaklöst, men Brie serveras vid rumstemperatur är mjuk, krämig och läcker. Hårda ostar kan känna sig torra i munnen om de är för kalla.

Hur man värmer din ost

För att få ost upp till rumstemperatur, ta av den från kylning minst en halvtimme före servering. Om du har en stor bit ost, ta bara ut vad du tänker genast betjäna.

Ost gillar inte flera temperaturförändringar. Upprepad att föra en kil ost upp till rumstemperatur och sedan sätta tillbaka den i kylskåpet kan göra ostspånet snabbare. Om du har överbliven ost vid rumstemperatur är det i allmänhet bra att lämna den vid rumstemperatur under en dag eller så medan du äter den.

Kan ost lagras vid rumstemperatur?

Det kan vara frestande att lagra ost på din disk eller i ditt skafferi, sedan äta dig igenom det genom att skära av små bitar under hela veckan.

Om temperaturen i ditt hus inte är för varmt och osten inte är i direkt solljus, så är det möjligt. Men kom ihåg att flugor, moths, varmints och husdjur älskar ost också.

En glasblockburk kommer att hålla flugor och insekter av din ost, men de fäller också osten i en luftlös cell, vilket inte gör ost tillfredsställande.

En träförvaringslåda, som tillåter luft in och håller skadedjur ut, är ett bättre alternativ.

Ett annat alternativ är en produkt som kallas ostgrotta, tillgänglig från cheesegrotto.com. Grotten kan användas för att lagra både skära och hela hjul av ost. Ostegrottan skyddar ost och lagrar den vid 75 procent fuktighet, med ett justerbart luftflödessystem. Den kan hållas på disken eller i kylskåp.

Det bästa sättet att lagra ost i kylskåpet

Strängt taget är kylskåp för kalla och torra för att lagra ost under långa perioder, men om du inte har din egen ostgrotta med en temperatur mellan 45-60 grader och fuktighet vid 75 procent, är kylskåpet oundvikligt.

Förvara ost i lådutrymmen, som är den varmaste och fuktigaste delen av kylskåpet. En kil av ost kan lagras i plastfolie eller sätta på en tallrik och sedan täckas med plastfolie om omslaget byts regelbundet. Dock håller vaxpapper vanligtvis ost färska längre. Häll in ost i vanligt vaxpapper, ostpapper, eller specialtillverkade ostpåse för Formaticum.