Hur man använder bukhöt i glutenfria recept

Bovete är fröet av en växt som heter "Fagopyrum esculentum." Det är relaterat till rabarber, inte vete, råg eller korn och trots det förvirrande namnet är bokhvet glutenfritt.

Bovete anses ha sitt ursprung i Kina men det förekommer oftast i recept från Ryssland, Frankrike och Japan för pannkakor, blinis, crêpes och soba nudlar.

Annat än att användas i pannkaka mixar, är bokhvet inte mycket av en grundsten i recept i USA.

Det är synd eftersom denna unika GF-mat smakar bra och kan verkligen öka näringsvärdet av glutenfria recept.

Hur säljs bukvete?

Bovete kan köpas som groats ( skrovad hela bovete ), som kasha (rostade bovete groats), som mörkt malm och som lätt malm. Mörk bokhvedemjöl innehåller bitar av det mörka bovete skrovet och har en mycket mer uttalad jordisk smak än mjöl frästad från skrovade gryn som har en mild neutral smak.

Bokhete innehåller högkvalitativa växtproteiner.

Matforskare har upptäckt att bovete är en rik källa till vad som kallas "biologiskt tillgängligt protein". Detta innebär att bovete har ett välbalanserat sortiment av essentiella och icke-essentiella aminosyror, byggstenarna av protein. Det anses vara en överlägsen källa till protein jämfört med vete, ris och till och med hirs.

Bovete är en rik källa till antioxidanter.

Bokhvet är som en citrusfrukt en rik källa till rutin, en kraftfull flavonoidantioxidant.

Det är också en bra källa till Vitamin E, en annan kraftfull antioxidant.

Antioxidanter förhindrar cellskador och stöder god hälsa. Ett glutenfritt mjöl som är högt i antioxidanter är en riktig bonus!

Bovete är en utmärkt källa till mineraler.

En jämförelse av mineralhalten av bovete mjöl och ris mjöl visar att bovete mjöl har:

Genom att ersätta en portion rismjöl i glutenfria recept med bovete mjöl, blir glutenfria recept en bättre källa till väsentliga mineraler.

Källa: Näringsjämförelse i mineralegenskaper mellan bovete och spannmål , Sayoko Ikeda, et al, Gakuin University, Kobe Japan, augusti 2006

Bokhete är en bra källa till löslig kostfiber.

Löslig fiber är en typ av kostfiber som håller vatten som en svamp. Det bildar en gel som är ansvarig för att sakta ner tiden det tar mat att resa genom matsmältningskanalen. Den stöder en hälsosam matsmältning och absorption av näringsämnen i maten. Löslig fiber minskar också absorptionen av glukos som stöder hälsosam metabolism och är också känd för att sänka blodkolesterolnivåerna.

En kopp skrovad boveteflöde innehåller ca 4,5 gram fiber. I jämförelse innehåller 1 kopp havremjöl ca 3,96 gram fiber.

Hur man använder bukhöt i glutenfria recept .

Den bästa anledningen till att lägga bovete till glutenfria recept är att förbättra näringskvaliteten på din diet. Bovete är högkvalitativt växtproteiner, antioxidanter, lösliga fibrer och mineraler.