Anledningar att använda Amaranth i dina glutenfria recept

Amaranth är ett glutenfritt näringsvärdeverk

Ordet amarant betyder "evigt" på grekiska. Faktum är att detta lilla frö har tappat åldrarna, som en viktig matkälla för antika civilisationer i Sydamerika och Mexiko, till dess nuvarande återuppkomst som ett mycket näringsrikt glutenfritt korn.

10 skäl att använda Amaranth i glutenfria recept

  1. Amaranth innehåller mer protein än något annat glutenfritt korn- och mer protein än vete. En kopp rå amarant innehåller 28,1 gram protein. Havre är en nära sekund med 26,3 gram protein. I jämförelse innehåller 1 kopp råvitt ris 13,1 gram protein.
  1. Amaranth är en utmärkt källa till lysin , en viktig aminosyra (protein). Korn är berömda för lågt lysinhalt, vilket minskar kvaliteten på deras proteiner. Den höga lysinhalten i amaranth skiljer den från andra korn. Livsmedelsforskare anser proteininnehållet i amaranth av högt "biologiskt värde", som i själva verket liknar proteinerna som finns i mjölk. Det betyder att amarant innehåller en utmärkt kombination av essentiella aminosyror och absorberas väl i tarmkanalen.
  2. En annan fördel med proteininnehållet i amaranten är att de primära proteinerna i amarant är "albuminer" och "globuliner". I jämförelse är de stora proteinerna i vete benämnda "prolaminer", vilka anses vara mindre lösliga och mindre smältbara än albuminer och globulinproteiner. Bottom line - mängden, typerna och smältbarheten av proteiner i amarant gör det till en utmärkt växtkälla av högkvalitativa proteiner.
  1. Amaranth är enbart enbart för teff i kalciuminnehåll. 1 kopp rå teff innehåller 347 milligram kalcium, amarant 298 milligram. I jämförelse innehåller 1 kopp vitt ris 52 milligram.
  2. Amaranth innehåller mer magnesium än andra glutenfria korn. 1 kopp rå amarant innehåller 519 milligram magnesium, följt av bovete med 393 milligram och sorghum med 365 milligram. I jämförelse innehåller en lika stor mängd vitt ris 46 milligram magnesium.
  1. Amaranth innehåller mer järn än andra glutenfria korn. 1 kopp rå amarant innehåller 15 milligram järn. Teff är en nära sekund med 14,7 milligram järn. I jämförelse innehåller vitt ris 1,5 milligram järn.
  2. Amaranth innehåller mer fiber än andra glutenfria korn. 1 kopp rå amarant innehåller 18 gram fiberkonserver och hirs innehåller 17 gram. I jämförelse innehåller vitt ris 2,4 gram fiber.
  3. Amaranth är något lägre i kolhydratinnehåll jämfört med andra glutenfria korn. 1 kopp rå amarant innehåller 129 gram kolhydrater, vitt ris 148 gram, brunt ris och sorghum 143 gram och teff 141 gram kolhydrater. Havre innehåller 103 gram kolhydrater, vilket gör dem till det lägsta karbglutenfria kornet .
  4. Amaranth är en bra källa till fleromättade fettsyror (liksom de flesta hela korn) och innehåller E-vitamin i samma mängd som olivolja.
  5. När du lägger till amarant i mängder upp till 25% av det totala mjölet som används i glutenfria recept, förbättrar du näringsvärdet, smaken och konsistensen av glutenfria bakverk. Dessutom är amaranth ett exceptionellt förtjockningsmedel för roux, vita såser, soppor och grytor.

Om amarant är ett sådant näringsvärmeverk, varför inte använda det uteslutande i glutenfri bakning?

Amaranth, av naturen, absorberar mycket lätt vatten.

Det är det som ger det stora emulgerande egenskaper. Men om amarant används endast i glutenfria bakningsrecept blir bakverk för täta. Bröd kommer inte att stiga ordentligt och pannkakor och kakor blir för tunga. Utmaningen och belöningen för glutenfri matlagning kommer från att kombinera en mängd glutenfria mjöl, stärkelser och tandkött som arbetar i harmoni för att efterlikna glutens egenskaper.

Genom att tillsätta amarant till glutenfria mjölblandningar , såser, soppor och grytor kan du avsevärt förbättra näringskvaliteten på din glutenfria diet.

källor:
USDA, näringsdatabas, standard ref. 20, version 20088
Pseudocereals och Mindre Vanliga Spannmål, Grain Egenskaper och Utnyttjande Potential , Peter S. Belton och John RN Taylor, Springer, Berlin, 2002, s. 219-252