Hur varmt är ljummet vatten?

Få rätt temperatur

När du gör recept som innehåller jäst, måste du lägga till en "ljummet" vätska (vanligtvis vatten eller mjölk) för att aktivera jäst. Men hur varmt är ljummet? Och kan du mäta det utan att använda en termometer?

Det är viktigt att du får temperaturen direkt eftersom kallt vatten inte kommer att få jäst att gå och varmt vatten kommer att döda det. Jäst är ett förhöjningsmedel, vilket gör bröduppgången, så det måste vara levande innan degen sätts i ugnen (där jästen dör på grund av hög temperatur).

En aktiv jäst omvandlar sockerarterna i degen till koldioxid, vilket gör att degen stiger och skapar bubblor efter att degen har stigit. Och ljummet vatten aktiverar jäst.

"Ljummet vatten" betyder vanligtvis mellan 100 och 110 grader Fahrenheit, 36,5 till 40,5 Celsius. Om du inte har en termometer handy, kör vattnet på din handled och om det känns varmare än din kroppstemperatur, men inte varmt, det borde vara ungefär rätt. (Om du någonsin har testat temperaturen på varm formel eller mjölk i en babys flaska, är det ljummet!) Var noga med att du kör vattnet som temperaturen bibehålls och det blir inte varmare.