Hur Bulgarians firar påsk

Påsk är den heligaste dagen för bulgarerna

Bulgarien är ett stort sett ortodoxa kristna land, tillsammans med mycket av Balkan . Religiösa hängivenheter står framträdande under påskens helgdag, och under helgen är det några devote bulgarer som går i kyrkan varje dag.

Påskmat Traditioner

I bulgarsk ortodox kyrktradition börjar Lenten snabbt på Zagovezni, söndagen sex veckor före påsk. För 46-dagars lån avstår kyrkans medlemmar från alla animaliska och fiskprodukter och biprodukter, inklusive smör, ost, mjölk och kaviar.Medan inte en porslin äts före påsksöndagen bakas jästhöjda kakor och bullar i djurformer och kakinkaniner och blommor under Stilla veckan. Det viktigaste rituella brödet är den flätade kozunak .

På påsksöndagen, efter 46 dagars snabb och avhållsamhet, spridas en fest på all förbjuden mat på bordet, med kozunak som symboliserar Kristi kropp och tar centrum. Lamb , som representerar Paschal Lamb, serveras alltid.

Palm Sunday börjar Stilla veckan

Palm Sunday är känd som Tsvetnitsa eller Vrubnitsa (Flower Day), och de troende ges en dispensation och får äta fisk.

Eftersom palmer inte är lättillgängliga, är fiskspil tagit till kyrkan för att bli välsignad. Grenarna formas ofta till kronor av unga tjejer och bärs i kyrkan tills de kastas i en flod - förhoppningsvis, för att fångas av sina framtida män på andra sidan.

Många som namnges efter blommor eller växter, inklusive de som heter Violeta, Roza och Lillia, firar namnet på Palm Sunday, och andra som heter Velichka, Velina, Velika och Veichko har sitt namn på påskdagen.

Helig eller Maundy torsdag

Påskägg färgas på Maundy (Holy) Thursday eller Holy Saturday. Det första röda ägget färgas på helgedagen är en symbol för hälsa och lycka till familjen och är avsatt för att vara kvar till nästa påsk.

Långfredagen

God fredag ​​är korsfästelsens årsdag och dagen då ett bord är upprättat i kyrkor som representerar Kristi kista.

De troende klättrar under i hopp om att ha ett år fullt av hälsa och fertilitet.

påskafton

Heliga lördagstjänster börjar klockan 11.00. Familjer och vänner går i kyrkan tillsammans och bär sina färgade ägg med dem. När klockan slår på midnatt hälsar de varandra med orden Hristos vozkrese (Kristus har stigit). Svaret är Voistina vozkrese (Faktum är att han har stigit).

Prästen och de troende går sedan runt kyrkan tre gånger med tända ljus i handen. Troen är att ljuset på alla som har varit en bra kristen inte kommer att gå ut oavsett hur stark vinden blåser.

Efter det att tjänsterna är över, äger den viktigaste "äggkampen" eller choukane s yaitsa plats. Motståndare krossar sina ägg i varandra. Personen med ägget lämnat obrutna proklameras vinnaren eller borak. Det vinnande ägget hålls till nästa påsk och är ett tecken på lycka till.

vidskepelse

Man tror att om någon hör en gök halvvägs under lånet, kommer våren att komma. På samma sätt, om den personen har pengar i fickan vid guckens ljud kommer han att vara rik på det kommande året, men om han inte har pengar eller är hungrig, så är det troligt hur resten av året kommer att spela ut.