Gul vs Vit Cheddarost

Hint: Skillnaden är bara i ögat på ögonen

Cheddarost är en relativt hård, något skarp smakande naturlig ost som härstammar i den engelska byn Cheddar i Somerset. Det är den mest populära typen av ost i Storbritannien, och den näst mest populära osten i USA (precis bakom mozzarella).

Så populärt som det har du utan tvekan märkt när du surfar på den kylda ostdelen i din vanliga mataffär, stormarknad eller fancy gourmetostdisk, att vissa cheddar är gula och vissa är vita.

Och du har nog undrar vad skillnaden är och om smaken är annorlunda.

Gul och vit Cheddar

Det skulle vara lätt att anta att det finns något som skiljer sig väsentligt från smaken av gul och vit cheddar eller att de måste vara olika sorter. Men faktiskt finns det ingen skillnad alls, förutom färgen självklart. När den produceras är cheddarost naturligt vit till ljusgul i färg. Den mörkgula, nästan orangefärgade färgen, som vanligtvis ses i cheddarost, är resultatet av ett färgämneadditiv. Vanligtvis kommer färgen från ett växtextrakt av det achiote- trädet som heter annatto . Denna tillsats ger den naturligt vita cheddarosten som är djup gul, eller apelsin, utseende som alla associerar med osten på cheeseburgers, grillade ostsmörgåsar och, naturligtvis, makaroner och ost. De skulle bara inte se direkt på många amerikaner utan den karakteristiska gul-orangefärgen som är förknippad med cheddarost.

Varianter av Cheddar

Även om annatto-färgen inte påverkar ostens smak, finns det faktiskt olika sorter av cheddarost, såsom milda, medelstora, skarpa och extra skarpa. När en cheddar smakar annorlunda än en annan cheddar av samma eller olika färg, är det ett resultat av hur länge osten har blivit åldrad.

Ju längre osten är, desto skarpare blir smaken. Så mild cheddar har åldrats för kortast tid och extra skarp längst.

Wisconsin vs Vermont

Delstaten wisconsin är definitivt gul cheddar territorium. Faktum är att cheddar i nästan hela västern är tänkt på nästan uteslutande som en gulaktig apelsinost. Vermont å andra sidan lämnar sin cheddar naturliga, minus annattofärgen, och så är den vit. Du kanske märker att om vissa märken kallar sin cheddar "Vermont", är det alltid vit, och det är en böja för denna tradition och regionens identitet. Men om det är från Vermont eller Wisconsin, verkar den faktiska cheddaren ganska mycket, oavsett färgskillnader så länge det är samma nivå av skärpa, ålder och kvalitet. New York stil cheddar kan vara antingen vit eller gul men är alltid extra skarp, förmodligen den skarpaste av alla cheddar stilar.

Användningar för gul och vit cheddar

Amerika älskar sin ost och cheddar visar upp i så många rätter. De ovannämnda cheeseburgarna, grillade ostsmörgåsar, olika paninis med kött och cheddar, på mexikansk mat som nachos, och i den allra högsta favoriten, makaroner och ost, samt en mängd pastabaserade grytor.

Cheddar är en stjärnspelare på potatisskinn, på laddade potatis och i potatisgryta. Många chiliafrikaner kan inte föreställa sig att äta en skål med Big Red utan strimlad cheddar på toppen. Har du någonsin serverats en varm skiva äppelpaj med en skarp cheddar på toppen? Det är en underbar kombinationsruta.

Paket av pre-shredded cheddar finns till försäljning överallt för de kockar som inte vill ta sig tid att grilla osten för hand. Observera att de förkrossade ostarna innehåller majsstärkelse för att undvika klumpning så att du får bättre smak om du gör jobbet själv med en låda eller matberedare.

Dagliga rätter åt sidan, extra skarpa cheddarpar mycket bra med robusta röda viner som pinot noir eller cabernet sauvignon, medan mild cheddar går bra med merlot eller ett torrt vitt vin som chardonnay.

I Mellanöstern matlagning är ost ett underbart tillskott till många rätter. Cheddarost ökar smaken av tonfiskpita-smörgåsar och som en toppning på vissa sorter av hummus.