Grundläggande svenska köttbullar

I detta recept på klassiska svenska köttbullar finns subtilt kryddade köttbullar. Den krämiga såsen tar inte mer än 5 minuter att förbereda och laga mat, och det slutar köttbullarna perfekt.

Svenska köttbullar har svenskt ursprung och trivs över hela USA. Det finns nästan lika många varianter av maträtten som det finns hemkockar. Nötkött buljong och grädde eller mjölk utgör vanligtvis såsen, men kycklingbuljong är bra om det är vad du har till hands. När det gäller köttbullarna, lägger många kockar lökar till blandningen. Skaka 1/2 kopp finhackade lök i matsked eller två smör och lägg dem till köttblandningen om du vill.

Svenska köttbullar serveras ofta med sås och heta smördegudlar, men potatismos är också ett utmärkt val. Lingonberry sylt serveras traditionellt med köttbullarna; om du inte hittar lingonberry sylt eller konserver, använd helbärs tranbärsås eller njutning.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Riva brödet i små bitar och lägg det i en stor skål. Tillsätt mjölken och låt stå i ca 10 minuter.
 2. Olja en stor bakpanna eller gelépanna eller linje med nonstickfolie.
 3. Värm ugnen till 375 F.
 4. Till skålen med det blöta brödet, sätt i nötköttet, fläsk, ägg, 1 tsk salt, muskotnöt, 1/4 tsk svartpeppar och allspice.
 5. Form köttblandningen i små köttbullar; Rulla köttbullarna lätt i 1/4 kopp fint torra brödsmulor och ordna dem på den färdiga bakpannan.
 1. Baka i 20 till 25 minuter, eller tills köttbullar är fullt kokta. Den minsta säkra temperaturen för nötkött och fläsk är 160 F. Om du är osäker, kolla mitten av en eller två stora köttbullar med en snabbläst mattermometer. Om du ersätter något av markköttet med markfjäderfä, laga dem till minst 165 F.
 2. Ta bort köttbullarna ur ugnen och tappa bort allt överskott av fett.
 3. Smält smöret i en stekpanna eller sautépanna över medelvärme. När smöret är varmt tillsätt mjölet; rör om tills det är väl blandat och bubbligt. Fortsätt att laga roux i 2 minuter, omrör hela tiden.
 4. Tillsätt nötköttbuljong till roux och koka tills den är tjock, omrör hela tiden.
 5. Tillsätt halv och halv eller grädde i såsen och rör om att blanda.
 6. Smak och tillsätt salt och peppar, efter behov.
 7. Lägg till köttbullar i såsen och fortsätt att laga mat tills det är varmt. Koka inte.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 663
Totalt fett 44 g
Mättat fett 22 g
Omättat fett 15 g
Kolesterol 322 mg
Natrium 1,122 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 2 g
Protein 43 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)