Asiago

Denna italienska Ost kan ha en mild eller skarp smak

Asiago (uttalad "a-zhee-AH-go") är en typ av italiensk ost som tillverkas av hela konsummjölken. Beroende på hur lång tid det är, kan Asiago ost ha olika smaker och texturer. Frisk Asiago har en mjuk konsistens, mild smak och vit färg. När åldern är minst sex månader har osten en smulig konsistens, pungent smak och ljusgul färg.

Så här använder du Asiago

Använd färsk Asiago-ost ​​för att göra smörgåsar eller servera den med crackers.

När åldern är Asiago vanligtvis riven och kan användas för att göra sallader , soppor, pasta och såser. Aged Asiago-ost ​​liknar parmesanost i smak. Du kan skiva färsk Asiago och använda den på panini eller andra smörgåsar ; du kan också smälta den på en mängd olika rätter och till och med cantaloup.

Asiago historia

Asiago har en lång, rik historia. Enligt Asiago, en industrins hemsida, tar osten sitt namn från Asiago-platån, en region i nordöstra Italien där den har gjorts sedan år 1000. "Inledningsvis användes fårmjölk men från 1500-talet med den gradvisa ökningen av boskapsuppfödning på platåen, kom mjölk till det använda råmaterialet, "antecknar webbplatsen.

Asiago blev till och med en värdefull handelsvara under Napoleons italienska kampanj och under första och andra världskriget. Italienska handlare fick ofta värdefulla bruna majsskallar eller corncobs i utbyte mot den eftertraktade osten, enligt Wikipedia.

Typer av Asiago

Cheese.com konstaterar att det finns två typer av Asiago-ost; den typ du vill ha beror på vilken typ av smak du söker, liksom hur du planerar att använda osten:

Skyddad ursprungsbeteckning

Enligt Associazione Formaggi Italiani DOP, en handelsorganisation bestående av ostmakare och kryddsare, kan endast Asiago produceras i Asiago-regionen och i enlighet med särskilda regler om ostens innehåll och produktion kunna bära namnet. Detta kallas skyddad ursprungsbeteckning (PDO) - eller på italienska, "Denominazione di Origine Protetta" (POD).

Lag om POD-beteckning har blivit mer lindra de senaste åren, särskilt utanför EU: s gränser, där POD är en juridisk beteckning. Men om du ser "POD" stämplat på Asiago du överväger att köpa, kommer du veta att osten verkligen producerades i nordöstra regionen i Italien enligt handelsgruppens krav.