Göra sockersirap för indiska efterrätter

Sockersirap används i många indiska sötsaker och desserter i olika konsistenser. Villkor som en- eller två tråds konsistens används ofta i samband med denna sirap och kan vara mycket förvirrande. Dessa termer används bara för att användningen av en godistermometer inte är vanlig i indiska hem.

Den här enkla men mycket effektiva tekniken används istället för att berätta när sirapen är klar för en viss efterrätt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda sockret och vattnet i en tungbottenpanna och sätt koka på en medelflamma.
  2. När sockret är löst upp, sätt i mjölken i sirapen (mjölken orsakar föroreningar på ytan och avlägsnas) och låt koka lite mer. En scum kommer att formas på ytan. Ta bort detta genom att skumma sirapen med en sked eller spänna den genom en metallsikt.
  3. Koka tillbaka.
  4. Fortsätt att testa sirap för att kontrollera dess konsistens. För att göra detta doppa en träspatel i sirapen och lyft ut. Låt kyla i några sekunder eftersom det blir väldigt varmt först. Rör sedan sirapen med en ren pekfinger och tryck sedan på tummen och pekefingeren och dra försiktigt av varandra. Håll kokningen sirap försiktigt tills du når den konsistens som krävdes i receptet. Steg framskrider ganska snabbt efter en punkt, så kolla ofta.
  1. Halvgängets konsistens är när en enda tråd bildas och bryts omedelbart när din pekfinger och tummen dras försiktigt ut.
  2. Engängets konsistens är när en enda tråd bildas (och bryter inte) när pekfingret och tummen drar sönder försiktigt.
  3. Tvågängets konsistens är när två trådar bildas (och inte sönder) när din pekfinger och tummen dras försiktigt ut. Detta stadium kallas också mjukbollssteget - när en droppe sirap av denna konsistens släpps i en skål med kallt vatten bildar den en mjuk boll.
  4. Tre tråds konsistens är när tre trådar bildas (och bryts inte) när din pekfinger och tummen dras försiktigt ut. Detta stadium kallas också det hårda bollsteget - när en droppe sirap av denna konsistens släpps i en skål med kallt vatten bildar det en hård boll.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 107
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 2 mg
Natrium 9 mg
kolhydrater 26 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)