Georgian Cheese Bread Recept - Acharuli Khachapuri

Khachapuri (хачапури) är ett georgiskt bröd fyllt med en specifik smältost som kallas sulguni från Samegrelo-regionen i Georgia, ett land som ligger i Eurasien vid korsningen av Östeuropa och västra Asien mellan Ryssland och Turkiet.

Sulguni är en unaged ko mjölkost som har en något sur, måttligt salt smak och en elastisk konsistens som liknar mozzarella eller halloumi. Det kan vara friskt eller rökt och används i många rätter förutom ostbröd.

Khachapuri anses vara en av Georgiens nationella maträtter. När Georgien var en sovjetrepublik beviljades många georgiska rätter av Ryssland och har felaktigt kommit att bli känd som ryska. Därför hittar du denna georgiska maträtt på pubar och restauranger och även i hemmet på ryska zakuski- spridningar.

Det finns många typer av detta kors mellan en grillad ost och pizza, men dessa tre är mest vanliga - Acharuli Khachapuri ( ахарули хачапури) , Megruli Khachapuri och. De använder alla samma grundläggande degen men det är hur de formas som skiljer sig åt.

Detta recept för Acharuli Khachapuri är från Adjara, beläget i sydvästra Georgia. Degen formas till en öppen båtform och toppas med ett rå ägg och smör före servering. Detta recept, som jag anpassade från georgiska recept, kommer att göra tre khachapuri men de är så bra, jag tvivlar på att du kommer att hitta dig själv med rester. Om du gör det fryser de snyggt.

Här är ett större foto av Acharuli Khachapuri .

Vad du behöver

Hur man gör det

För att göra degen: I en liten skål kombineras 6,77 uns / 200 ml varmt vatten med jäst och läggas åt sidan.

Blanda i en stor skål eller stativblandare med mjöl, olja, ägg, socker, salt och jäst-vattenblandning. Knä med hand eller med degkrok tills deg bildar en slät, elastisk deg. Du kan behöva upp till 1 kopp / 240 ml extra varmt vatten.

Täck skålen med smurt plastfolie och låt uppvärmningen stiga i 2 timmar.

Kasta ner degen och dela in i tre delar. Skydda med smörj plastplast och låt vila 15 minuter innan du formar.

För att fylla på ost: I en medium skål, kombinera den riven ost, 1 ägg och smör, om du använder. Separera ett ägg, behåll äggulan och spara det vita för en annan användning. Gaffel blanda äggulan och lägg åt sidan. Detta kommer att användas för att glasera degen senare.

Att montera Acharuli Khachapuri: Värm ugnen till 400 grader. Rulla alla degenbollarna och bilda dem i båtform. Placera lika delar av ostpåfyllning i mitten av var och en av de 3 degbåtarna. Vik degen och ändarna av degen som visas på min bild.

Placera khachapuri på ett pergamentfodrat rimmat bakplåt (för att fånga smör eller smältost) och baka i 12 minuter. Ta khachapuri ur ugnen och borsta degen (inte osten) med reserverad slagen äggula. Spricka det sista ägget i mitten av osten. Återgå till ugnen och baka i 3 minuter eller tills äggulan fortfarande är wobbly och den vita är inte helt inställd.

Servera omedelbart med en stor smörbit. Smöret och ägget blandas med en kniv och gaffel och ätas tillsammans med små bitar av bröddelen av khachapuri.

Källa: Anpassad från georgiska recept .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 642
Totalt fett 35 g
Mättat fett 16 g
Omättat fett 14 g
Kolesterol 211 mg
Natrium 1 434 mg
kolhydrater 62 g
Kostfiber 7 g
Protein 19 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)