Filippinska Palitaw: Koka Rice Dumplings Rolled In Grated Coconut

Det är frestande att märka palitaw som kakor men de är mer dumplings än kakor. Valsad och planad risdeig släpps i en kruka med kokande vatten tills det flyter till ytan vid vilken tid det är helt kokt. Palitaw , från ordet litaw (bokstavligen sett) beskrivs av hur dumplingen dyker upp på vattnets yta efter att gömma sig på botten av grytan. Den kokta dumplingen rullas i en blandning av riven kokosnöt, socker och rostade sesamfrön och serveras.

Palitaw är ett mellanmål och ibland en efterrätt på Filippinerna. De säljs vanligen på marknaden tillsammans med andra riskakor i olika storlekar och former.

Första gången vi försökte göra palitaw hemma, var vi tvungna att experimentera på mjölvattenförhållandet. Jag har sedan lärt mig att det ideala utgångsförhållandet är 2: 1 - två delar rismjöl med en del vatten. Och för att göra garneringspoppens sötma, är det en bra idé att lägga till en nypa salt till degen. För bästa resultat, ge deg tid att vila innan du formar.

Rismjöl, inte glutinöst rismjöl, används i detta recept (se artikel om risvarianter ). Den kokta palitaw kommer fortfarande att ha en lite tjuv munkänsla trots att det inte finns klibbig mjöl eftersom degen är knådad innan de rullas och platas.

Om du föredrar en ännu mer tjuv konsistens, kan du alltid blanda rismjöl och glutinöst rismjöl tillsammans. Jag föreslår ett förhållande av tre delar rismjöl och en del glutinös risjöl som utgångspunkt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Placera rismjölet i en blandningsskål. Vispa i saltet. Häll i en halv kopp vatten och blanda tills blandningen bildar en deg. Knaad lätt i ca fem minuter. Om degen är för smulig, blöt dina händer och fortsätt knådning. Upprepa tills degen inte längre smuler. Täck skålen och låt degen ligga i 10 minuter.

Häll vatten i en pott till ett djup av minst sex inches. Börja uppvärma vattnet.

Forma degen i en stock ungefär en tum bred. Knippa av likformigt stora bitar ca två inches långa. Forma varje bit i en boll och platta sedan mellan handflatan.

Släpp den planade degen i snabbkokande vatten några stycken i taget. Skrupa ut när degen flyter till ytan.

Kasta färskt riven kokosnöt, socker och rostade sesamfrön. Skrapa båda sidorna av den kokta degen i kokosnöt-sockerblandningen och ordna på en tallrik. Tjäna.

Tips: Du kan göra en stor mängd palitaw och förvara den i frysen. Gör degen, laga i vatten, kyla och stapla mellan bitar av fettfattigt papper. De håller i veckor. För att värma upp, rulla ånga sedan i kokosnöt-sockerblandningen.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 425
Totalt fett 7 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 430 mg
kolhydrater 85 g
Kostfiber 9 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)