Fermented Swiss Chard Stems Recept

Chards saftiga, knäckiga bladskivor förtjänar att behandlas som en unik ingrediens som är helt skild från de lummiga gröna delarna. "Schweiziska" chard (de kallar inte det som i Schweiz förresten) innehåller tillräckligt med naturliga salter att det inte ens behöver saltlösning för att uppnå lakto-fermentering . Allt du behöver är vatten och chard.

Du kan använda en mängd olika chard för detta recept. Rainbow Chard, med sina flerhudiga bladstänger, gör en speciellt härlig jäsning, men den vitstammade chard är också bra. Förresten är betor samma art som chard, så om du har en massa betegrönsaker, var god att använda leafstalksna i detta recept.

Använd jästa stammar som en välsmakande salladrediens, naturligt rik på friska probiotika, eller tillsätt dem till soppor och grytor.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta chard. Skär de gröna, löviga delarna av de tjockare bladstängerna och midribben. Boka de gröna gröna för ett annat recept.
  2. Haka chardstammarna tvärs i 1/2 till 1-tums bitar. Lägg bitarna i en ren glasburk (det är inte nödvändigt att sterilisera burken för detta recept, men det ska noggrant rengöras).
  3. Häll icke-klorerat vatten över chardbitarna. De flesta kommunala kranvatten kloreras, och kloreringen kan förhindra en lyckad jäsning. För att bli av med klor kan du filtrera vattnet eller helt enkelt lämna det över natten i ett brett munkärl som en kruka. Kloret kommer att avdunsta ut inom 12-24 timmar.
  1. Fyll burken hela vägen till toppen, skruva därefter löst på locket. Locket håller kardborren nedsänkt i vätskan. Placera burken på en liten tallrik som kommer att få överflödet som kan uppstå under jäsningen. Lämna i rumstemperatur i 24 timmar.
  2. Ta av locket och kontrollera om det finns jämna tecken. Du kan se några bubblor på toppen och chard bör börja ha en ljus, behaglig sur lukt (tänk mycket mild surkål). Om det inte finns några tecken på jäsning ändå, byt ut locket och vänta ytterligare 24 timmar. Håll kontrollen en gång om dagen, tillsätt inte klorat vatten om det behövs för att hålla burken full.

    Obs! En del av chardbitarna kan mörkas något, speciellt de som finns på toppen av burken. Detta påverkar inte deras smak.

Efter 1 - 4 dagar, överför burken till kylskåpet för att sakta ner jäsningen. Fermenterad chard kommer att hålla, kylas, i minst 6 månader, men bäst äts inom 3 månader.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 7 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)