Espagnole såsrecept

Denna espagnol eller bronssåsrecept är en av de fem klassiska mumsåsarna av fransk mat. Den är gjord av simmering mirepoix, tomatpuré, örter och nötkött . Rykten har överflödits i åratal som franskbrunsås namngavs för de spanska tomaten som användes i en av dess tidigare versioner, eller att det spanska köket spelade en stor roll i sin utveckling till vad vi känner idag. I motsats till populär tanke har espagnolesås inte något att göra med Spanien, utan snarare på grund av franska stereotyper av spanjorer vid den tiden.

Vad du behöver

Hur man gör det

Hur man gör såsbrun:

Smält smöret i en stor kastrullsats över medelhög smältning och sauté morötterna, lökarna och selleri i smält smör tills grönsakerna blir genomskinliga. Stänk mjölet jämnt över grönsaken och rör om det tills mjölet är helt blandat i smält smör. Låt blandningen koka och tjocka in i en roux; Det tar ungefär 1 till 2 minuter.

Viska ständigt, häll det varma nötköttet och tomatpuré i rouxen.

Tillsätt vitlök, pepparkorn och bukett garni i såsen och låt den simma, avtäckas och omröras ibland i 45 minuter till 1 timme. Ta bort buketten garni och kassera den. Använd såsen som bas för demi glace eller andra såser.