Ryska / Ukrainska Sorrelsoppa (Schav Borscht) Recept

Detta recept på sorrelsoppa är känt som shchavelya sup på ryska och shchavlyu sup på ukrainska; men det brukar kallas vanligtvis som schav.

Syran tämnas och odlas vild i Östeuropa och våren är den bästa tiden att välja de unga, ömma bladen. Sorrel finner sin väg i soppor, såser (särskilt med lax), fyllningar och, när de är unga och ömma, ätas råa i sallader som spenat.

Detta recept är en judisk version, ofta kallad schav borscht , som kan ätas varmt eller kallt, och det är en bra kandidat till påsk.

Läs mer om Rysslands 10 traditionella soppor .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smält 2 msk smör eller margarin eller värm oljan i en stor kastrull eller nederländsk ugn. Sauté 1 pund unga tvättade och stämde sorrelblad och 1 stor malet lök i ca 10 minuter eller tills sorrel är viss och lök är genomskinliga.
  2. Tillsätt 6 koppar vatten eller kyckling och 1 tsk kosher salt eller smaka på. Koka upp. Minska värmen och simma 30 minuter.
  3. Avlägsna från värme och rör om 2 msk socker och juice av 1 citron lite åt gången, smaka efter varje tillsats av citronsaft tills din önskade tartness uppnås.
  1. Temper 2 stora slagna äggulor med några matskedar varm soppa och rör sedan omhärdade äggulor tillbaka i soppan.
  2. Återställ grytan till värmen och koka tills det är något tjockare och simmering men koka inte när äggen kommer att curdle. Servera varmt eller kallt med gräddfil.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 156
Totalt fett 7 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 151 mg
Natrium 1,008 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 2 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)