Citron Miso-buljong med kikärter och rakad parmesan

Jag älskar denna enkla, smakfulla buljong. Miso ger buljongen det är rik smak och färsk citron håller buljongen ljus och ljus. Denna soppa kan tillverkas med konserverad kikärter, men kokande torkade kikärter ger soppen mer smak.

Gör denna soppa en gång, och du är säker på att ha några idéer för variationer. Tillsätt tofu, räkor eller strimlad kyckling, färsk spenat, hackad morot, brunt ris eller quinoa.

Vad du behöver

Hur man gör det

Töm och skölj de blöta kikärterna. Lägg i en kruka med 5 koppar vatten. Koka upp, sänka värmen, täcka dela och simma tills kikärterna är ömma, ca 1 timme (koktiden för kikärter varierar). Detta steg kan också göras en dag framåt. Spara kikärterna och vattnet de kokas i.

Värm olivolja över en medium-låg värme i en soppkanna. Tillsätt skaloten och koka försiktigt i 8 minuter, tills skaloten är väldigt mjuk och lite brun.

Om det börjar bli för mörkt, vrid värmen ner till lågt. Tillsätt vitlök och koka 3 till 5 minuter mer. Att laga skalot och vitlök långsamt på låg värme görs för att bygga smak, så skynda inte processen.

Häll citronsaften i grytan, använd en träsked eller spatel för att skrapa upp några bitar av skalot och vitlök som fastnar i potten. Lägg kikärterna och deras buljong plus 2 koppar vatten. Koka upp en mild koka.

I en liten skål, vispa miso med en ½ kopp eller så av den varma buljongen tills den är jämn. Häll tillbaka i sopppotten.

Simma med lock 10 minuter.

Servera miso-soppen med spån av parmesanost på toppen, färska örter eller scallions och varm sås, om så önskas.

Typer av Miso

I mataffären är det troligt att du ser flera typer av miso. Tre grundläggande typer är vita, gula och röda. Vit miso har den mildaste smaken och är väldigt mångsidig för matlagning. Det är inte så salt som andra typer av miso. Gul miso har en mindre stark smak. Röd miso, som kan sträcka sig i färg från röd till brun, är saltare och mer intensiv.

Hålls i en sluten behållare i kylskåp, miso kan hålla i upp till ett år.

Garbanzo Beans vs Chickpeas

Kikärter och garbanzo bönor är samma köttfärs. Beroende på varumärket kan burkväxter / garbanzos vara mycket bra och mycket praktiskt. Men om du har tid kan matlagade torkade kikärter inte bara ge dig öm, krämigare, mer smakrika bönor men kokvatten kan också användas som buljong. Plus, torkade bönor är billigare än konserverad.

Torkade kikärter ska blötläggas innan de lagas.

Skydda med mycket vatten i en stor skål, eftersom kikärterna kommer att expandera när de blötlägger sig.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 224
Totalt fett 6 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 413 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 6 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)