Choklad Jordnötssmörkocka Dough Ice Cream

I detta recept kombineras den rika chokladgryta-baserade glassen med bitar av jordnötssmörkakadegen. Använd mini chokladflis i kakdeg när du vill. För extra konsistens lägger du till några hackade rostade jordnötter i glassen tillsammans med bitar av kakdeg.

Chokladglassen är gjord med en kokad vaniljblandning , så börja beredningen tidigt så det kommer att ha gott om tid att slappna av. Det kan göras en dag i förväg.

Använd hela eller en del av kakadegbunkarna i glassen. Om du inte använder allt, spara det i frysen för en annan sats glass .

Vad du behöver

Hur man gör det

Jordnötssmörkakadeg

 1. Blanda i mjukt smör, jordnötssmör och brunt socker i en blandningsskål med en elektrisk mixer. Slå i ca 3 till 4 minuter tills ljus och fluffigt. Slå i 1 tesked mjölk, 1/2 tesked vanilj och allmjölksmjöl. Vik i chokladflis, om du använder.
 2. Lägg kakadegen på ett ark med vaxpapper eller plastfolie. Placera ett annat ark med vaxpapper eller plastpåse över kakdegen och klistra eller rulla den i en disk om 1/2 tum tjocklek. Placera i kylskåp.

Custard Blandning

 1. Torka kakao i en medelstora kastrull i 1 kopp tung grädde tills den är jämn och väl blandad. Vispa i resterande 1/2 kopp grädde, 1 1/2 koppar mjölk, granulärt socker och hackad semisweet choklad.
 2. Vispa äggulorna och ett saltvatten i en liten skål och lägg åt sidan.
 3. Placera kastrullen med mjölk och chokladblandningen över medium värme och koka, rör om tills det bara börjar koka. Ta bort pannan från värmen.
 4. Gradvis vispa om 1 kopp den vanliga vaniljblandningen i äggulorna. Häll äggulksblandningen i den heta vaniljblandningen i kastrullen och visp att blanda noggrant.
 5. Placera pannan över medium låg värme och fortsätt att laga, rör om tills blandningen täcker baksidan av en sked (se tips), eller till ca 175 F till 180 F på en snabbläs termometer. Rör i 1 1/2 teskedar av vanilj extrakt.
 6. Lägg en fin mesh sikt över en skål och spänna den heta blandningen i skålen.
 7. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Placera skålen i ett is för att laga mat snabbare.
 8. Täck skålen med plastfolie och kyla i minst 3 timmar eller över natten.
 9. Skiv skivans tallrik i små bitar. Lägg kakten degbitar i en behållare och lägg behållaren i frysen.
 10. Följa chokladglassblandningen genom att följa din ismaskinens tillverkarens anvisningar.
 11. Omrör bitarna av kakadeg - tillsammans med de hackade jordnötterna, om de används - i isblandningen när du sköljer den i en behållare. Täck och frysta tills fast.

Gör ungefär 1 liter glas.

Expert tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 702
Totalt fett 47 g
Mättat fett 25 g
Omättat fett 15 g
Kolesterol 193 mg
Natrium 320 mg
kolhydrater 60 g
Kostfiber 5 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)