Matlagning med Ackee

Inköp, Förberedelse och Matlagning Ackee

De flesta av oss vet att även om vi tänker på tomat som grönsak är det faktiskt en frukt. Det är detsamma med ackee - tekniskt är det en frukt, men den är kokad och används som en grönsak. Det är faktiskt den nationella frukten av Jamaica och det spelar en stor roll i Jamaicas nationella maträtt: ackee och saltfisk .

Ackee frukt växer på ständigt gröna träd och är tillgänglig hela året, mest i Jamaica.

Dess frukt är fullt utvecklad, mogen, mogen och lämplig för matlagning när böterna är ljusröda och de delas öppet lätt för att exponera den ätbara frukten inuti. Pappan öppnar för att avslöja tre eller fyra krämfärgade köttstycken kallas arilli som sitter ovanpå en säng av stora, glansiga svarta frön.

Rengöring och förberedelse av Ackee

Ta bort de svarta fröna från köttet, tillsammans med det röda fodret på varje köttdel. Kassera dessa delar - vad du vill är köttet själv. Skölj köttet i kranvatten och töm det väl innan du använder det i matlagning.

Matlagning Ackee

Ackee lagar sig väldigt snabbt. Det är lätt att berätta när det är gjort eftersom köttet kommer att vända från en krämfärg till ljusgul. Ta bort den från värmekällan så fort den blir gul för att undvika att överkoka den.

När ackee kokas med saltfisk - eller något annat, för den delen - bör det alltid vara den sista ingrediensen som läggs till i potten.

När det är fullt kokat blir ackee väldigt ömtåligt. Det krossar och smälter lätt.

Människor utanför Karibien som kanske inte är bekanta med ackee noterar ofta att det ser ut som äggröra. Detta är inte långt ifrån märket, men dess smak handlar om så långt från äggröra som du kan få. Även om det är krämigt i konsistens och ömtåligt som ägg, har det en efterbehandling smak som är lite bitter.

Men denna bitterhet är mycket subtil och kan vanligtvis bara upptäckas av en utbildad och kräsande gom.

Konserverade hökar

Ackee produktion är utbredd i Jamaica, och landet kanar och exporterar frukten över hela världen. Du kanske är hårt pressad för att hitta den fräsch i USA. FDA förbjuder import av färsk ackee, och till och med mycket av den konserverade produkten såvida den inte är "grön listad", vilket betyder att FDA har inspekterat det och funnit det vara säkert.

Varför all denna försiktighet? Omodd ackee, inklusive både pods och fröer, kan orsaka något som kallas jamaicansk kräkningar på grund av dess hypoglycininnehåll. Hypoglycin är en onaturlig, icke-proteinogen aminosyra, och den förstörs inte i konserveringsprocessen, vilket är ett halvförbud mot konservburk i USA. Men detta är en risk som endast är känd för orena ackee. Om böterna är ljusröda och dela upp lätt, är de vanligtvis mogna och sjukdom är inte någon risk.

Om du klarar av att köpa konserverad burk, var noga med att tömma den helt. Rör gryta potten endast en gång och mycket försiktigt efter att du har lagt till ackee så att inte krossa köttet.