Hur man lagrar vitt vin

Kan du lagra vitt vin i kylskåpet?

Om du lär dig om och köper goda viner, vet du förmodligen redan att det finns rätt och fel sätt att lagra dina viner. Att skapa eller välja rätt lagringssystem kan ofta se till att ett vin behåller sin näsa och smak. Fel val kan dock leda till permanent skada på vinet.

Allmänna tips för lagring av vin

Det finns flera principer att tänka på när man lär sig hur man lagrar vin i allmänhet: håll det kallt, håll det mörkt, håll det kvar.

Några andra tips:

Alla dessa regler är lämpliga för alla viner. Men när du börjar bryta ut lagringskraven för vita viner, röda viner , mousserande viner och starka viner, kommer du att upptäcka att lite olika temperatur- och varaktighetsspecifikationer kan ge upphov till en stor skillnad i vinets prestation, efter lagring.

Vilken temperatur är bäst för att lagra vita viner?

Idealiska lagringstemperaturer för vita viner faller i temperaturområdet 45-50 ° F, vilket lämpligen håller sig inom parametrarna för rekommenderad serveringstemperatur på 48 ° F för vitt vin. Men om du lagrar rött och vitt vin tillsammans är en kall 55 ° F ett glatt temperaturmedium som rymmer tillräckligt med båda typerna vin för långvarig lagring.

Är det OK att lagra vita viner i kylskåpet?

Frågan om att lagra vita viner i ett normalt kylskåp kommer upp ofta. Tänk på att ditt köksskåp kyler mest sannolikt vid 35-38 ° F, betydligt kallare än ett vanligt vinkylskåp. Dessa fria temps sätter dina vita viner i riskzonen för att få sina livfulla smaker zapped ut och lämnar bakom vinet som är platt på näsan och smaklös på gommen.

Det typiska kökets kylskåp har också en ganska kraftig motor som orsakar en konstant vibration i hela enheten. Långvarig vibration är en omtänksam fiende av vin.

Hur länge ska jag lagra vitt vin

Största delen av de vita vinerna (och röda viner i den meningen) är avsedda att konsumeras inom 2-3 år. I allmänhet är de flesta massmarknadsvita viner fresta när de släpps och öppnas bäst så nära deras årgång som möjligt.

Var att lagra mina vita viner

Vinlagring har presenterat många problem för många kulturer under de senaste millennierna. Forntida greker tillsatte honung för att undvika förstörelse, medan senare européer förstärkte sina viner med brandy. Dessa insatser var framgångsrika, men de förändrade naturligtvis radikalt vinens sammansättning och smak.

Tack och lov, idag har vi en mängd olika alternativ för att lagra vin på rätt sätt, allt från den ekonomiska, svala källaren till de lättillgängliga vinkylaggregaten och klimatstyrda vinskåp, hela vägen till en fullblåst källare. Medan valet för att lagra dina viner beror på din budget och lediga utrymme, genom att hålla vinlagringsgrunderna i svalt, mörkt, fortfarande och sidled i åtanke, hittar du dina viner presenterbara när det är dags att betjäna dem.