Vad är holländska Hagelslag?

Definitionen, historien och kulinariska användningen av holländska hagelslag (godisstänk)

I Nederländerna hänvisar hagelslag till små bitar av konfekt, liknande sprinkler, som används som smörgåsuppläggning. Bröd smörjs först med smör och sprinkles sedan med hagelslag.

Ursprung av Hagelslag

Några säger att hagelslag var en Amsterdam-uppfinning. Det var sannolikt uppfunnet av BE Dieperink, direktören för en Jordaan-baserad godisproducent, som fortfarande finns idag som VENCO, men är bättre känd för sina andra sötsaker.

Som berättelsen går, var den första sorten av hagelslag krispiga, anis-smaksatta granuler uppskattad av Dieperink på en dag 1919 när den höll utanför (hagelslag betyder "hagelstorm" på nederländska). De var en stor kommersiell framgång.

År 1928 skapade DeRuijter godisföretaget sin egen version av hagelslag. Förutom anis-smaksprutor erbjöd de citron, hallon och apelsin.

I de första åren packades ströarna i papperskeglar, men idag säljs de i små papperslådor eller plastbehållare.

Choklad Hagelslag

Choklad hagelslag, som liknar choklad jimmies i USA, var den första massproducerad i Nederländerna 1936, av Venz, ett annat holländsk konfektyrföretag som inte är anslutet till Venco-företaget, som idag producerar mestadels lakrits, pepparmynta, anismakad godis och andra sötsaker.

Den enda hagelslag som innehåller minst 32% kakao kan kallas chokladhagelslag, och du hittar dem i smakerna mjölkchoklad, ren choklad och som en blandning av ren och vit choklad.

Venz är fortfarande det enda företaget som kan använda termen hagelslag, vilket är anledningen till att du får se den enda hagen på förpackningen av andra chokladstänkmärken.

Hagelslagssorter

Idag finns hagelslag i en mängd olika färger och smaker, bland annat choklad, anis och frukt (vruchtenhagel) smaker.

Andra sorter skapas ibland för helgdagar och speciella evenemang, såsom pastellfärgad hagelslag för påsk och orange hagelslag för större holländska sportevenemang eller kungens dag. Nära samband med hagelslag är lockiga chokladflingor kända som chokladvlokken .

Andra populära versioner av hagelslag inkluderar blå och vita mus (blå och vita möss), bosvruchtenhagel (skogsfrukter), rimboehage l (djungelsprinklar), extra rent hagel (extra-dark chocolate-sprinkles), XXL hagel (extra stora chokladstänk ) och strö som innehåller mindre socker.

Älskade av både barn och vuxna

Du kanske bara tror att barn är arg på hagelslag på smörgåsbröd. Sanningen är, det är också extremt populärt bland vuxna. Det är en ikonisk holländsk mat som hörs tillbaka till sin barndom - en komfortmat av sorter. Vissa vuxna reser inte utomlands utan ett paket med hagelslag i sin resväska.

Hagelslag av något annat namn skulle smaka som söt

Dessa sprinkles är populära i Nederländerna, Belgien och några av de tidigare nederländska kolonierna Surinam, Nederländska Antillerna och Indonesien.

I Belgien är chokladvarianten känd som muizenstrontjes (musslösningar). En annan moniker för chokladvarianter är chokladhagel (choklad hagel).