Besamel: Grundläggande grekisk Bechamel

Bechamel anses vara en av de viktigaste såserna av fransk mat men finns också i recept från andra kulturer. En bechamel är en kombination av mjölk, smör och mjöl och kan kryddat med lök eller andra smakämnen. Den grekiska versionen, besamel (på grekiska: μπεσαμέλ, uttalad beh-sah-MEL) innehåller tillsats av äggulor, vilket ger den traditionellt vita såsen en ljusgul färg.

Detta är den grundläggande, medeltjocka vita såsen som används i moussaka (en skivad auberginefett), pastitsio (bakad pasta med markkött ) och melitzanes papo ut s akia (små aubergineskor). Om du vill ändra konsistensens konsistens kan du öka förhållandet mellan smör och mjöl till mjölken vilket resulterar i en tjockare sås eller använd mer mjölk för att göra en lättare sås.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en liten kastrull värms mjölken över medium-låg värme tills det är varmt.
  2. I en annan kastrull smälter smöret över låg värme. Så fort det smälter, tillsätt mjölet och rör om med en träsked tills det inte finns några klumpar.
  3. Öka värmen till medelhögt och tillsätt den heta mjölken långsamt, omrör ständigt med en visp och fortsätt omrörning tills såsen börjar tjockna; Det ska vara krämigt utan att vara för tjockt.
  1. Avlägsna från värmen och rör om salt, peppar och muskotnöt. Rör i äggulorna en i taget tills den önskade färgen är uppnådd och återgå till värmen, vispa snabbt tills den är väl blandad. Ta bort från värmen och lägg åt sidan tills den är klar att användas.

Varianter och lagring

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 74
Totalt fett 5 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 24 mg
Natrium 125 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 0 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)