Sweet Hospitality - grekisk sked sötsaker

Γλυκά του Κουτα

En traditionell och härlig grekisk sedel är att erbjuda skedleksaker till gästerna som en symbol för gästfrihet. De kallas skedleksaker eftersom den vanliga serveringsstorleken är en välfylld tesked.

Legenden har det att när kunden började börja, tog alla sina söta från samma skål för att försäkra att det var säkert för alla att äta ... inte förgiftad.

De antika grekerna smakade kombinationer av nötter och frukter med sötningsmedel som honung och petimezi ( druvmassas ).

Det var emellertid under osmanska tiderna, när socker var lättillgänglig, att sirapskonserver av frukt, rinnor, nötter och ibland grönsaker blev kända. Sked sötsaker var favoriter av turkiska pashas (guvernörer) under den ottomanska ockupationen av Grekland, och de blev en del av den grekiska kulinariska upplevelsen.

Frukt, nötter och grönsaker skördas när de är fasta (ofta lite underutrustade) och tillverkade i skedleksaker. Dessa sötsaker är gjorda med enkla, naturliga ingredienser som förvandlar dem till något helt nytt, spännande och gott.

Det är omöjligt att tillhandahålla ett enda recept för alla skedleksaker. Vätske- och sockermätningarna varierar beroende på vilken typ av frukt eller grönsak som används. De är inte lika täta som sylt eller gelé. Frukten bör förbli fast och sitta i en fin sirapsbassäng som är tjock nog att täcka en sked. Frukten i skedens sötsaker bibehåller sin ursprungliga färg, smak och arom.

Vid kokning av mjukare frukt och grönsaker är ett betongkalkbad ofta det första steget att fasta massan (dvs. aprikoser, vattenmelon) eller en blancherad mandel införs i massan för att hålla fruktformen (dvs. fikon). Hårdare frukter och grönsaker kan rivas för att göra sötsakerna (dvs. morötter, kvitten och potatis.

Ön Chios har flera sked söta specialiteter, inklusive apelsin och citronblommespoon söt. Denna söta är gjord av en kombination av apelsin och citronblommor, mandarin när det är tillgängligt, socker, vatten och citronsaft. En annan ö specialitet kallas en ubåt. Mastik , en genomskinlig klibbig substans som liknar trädsoppa, kombineras med socker, citronsaft och vatten. Serveras på en sked nedsänkt i kallt vatten, det är en speciell behandling.

Baby Aubergine Sked Sweet är populär på Kreta. Den är gjord med mycket små äggplanter. De görs med en skarp kniv och lätt tillagad. Sedan dräneras de och torkas, och en blancherad mandel sätts in djupt in i massan. Sirapen görs med tre delar socker till en del vatten, kryddnejlika, en kanelsticka och citronsaft. Processen tar flera dagar med matlagning och kylning, men resultaten är fantastiska.

På ön Ikaria är valnöt och surt körsbärssked sötsaker en specialitet. På ön Aegina, bevaras omogna och mjuka pistaschmandlar. I Peloponneserna görs hela små gröna bitter apelsiner och skalen i mogna Sevilla-apelsiner (bitter också) till skedleksaker med citrusskal och citron.

På Naxos är smörgåssked söt smakad med basilika.

Andra recept kan kalla efter doftande ros eller citron geranium löv. På Santorini, är sked sötsaker gjorda av hela pomodoro tomater kryddat med kanel och hela mandel.

Kloster och kloster gör också skedar sötsaker. Taxiarchon kloster i Lakonia (Peloponnes) är känd för sin rosenblad sked söt. Munkarna gör det varje juni från en särskilt aromatisk ros som växer på klostrets grunder. De kompletterar sin inkomst genom att sälja den i stora mängder. En av de mest unika skedleksakerna är gjord i ett kloster i Chania, Kreta. Den är framställd av riven potatis och smakad med vanilj.

Det tar tid och tålamod att göra skedleksaker, så det är inte en överraskning att det anses kvinnors arbete. Mormor skickade recepten ner till sina döttrar och de yngre tjejerna tittade tills de var gamla nog att hjälpa.

Sötarna var något som varje ung grekisk tjej fick veta hur man gör för att bli en framgångsrik hemmafru.

Tiderna har förändrats. Fler kvinnor arbetar utanför hemmet och vill inte eller har tid att göra sina egna sötsaker, så ett brett utbud av skedleksaker säljs nu kommersiellt. Tillverkare har försökt att utnyttja den lokala marknaden och att utnyttja internationella kulinariska utsikter. De har till viss del varit framgångsrika.

Kvinnor som arbetar för att bevara traditionella recept och beredningsmetoder fruktade en förlust av sin kultur och identitet så att de bildade lokala kvinnors lantbrukskooperativ över hela Grekland. Sammantaget utvecklade de nya färdigheter som syftar till att förbättra produktionsmetoderna. De lärde sig att driva företag och utbildade sig för att marknadsföra sina produkter. Traditionella hemlagade skedleksaker är nu allmänt tillgängliga genom dessa kooperativ.

Skedens sötsaker kan också ätas på traditionellt sätt och brukade även användas som färsk frukt, i bakverk som kakor och kakor och drizzlade över glass och ostar. Sour Cherry Spoon Sweet är ett utmärkt komplement till alla typer av fjäderfä, och sirapen används för att göra en favorit sommardryck, Vyssinatha . Quince och sura körsbärssked sötsaker är också underbara serveras med ost (feta och manouri, särskilt).

Sked sötsaker är hälsosamma konfektioner, visuellt tilltalande, distinkt och extremt mångsidig. Att erbjuda dem gäster är en underbar tradition och ett tecken på "söt" gästfrihet.