Petimezi: druvsirap (druvmassas)

På grekiska: πετιμέζι, uttalad peh-tee-MEH-zee

Detta är en specialitet på den grekiska ön Kreta och ett av de äldsta (mest gamla) recepten jag vet. Prova denna naturligt söta (ingen socker tillsatt) sirap på yoghurt, glass, i te, på pannkakor, i bakning, och som en toppning för snö !. En tesked fungerar också underverk för ont i halsen och förkylning. På Kreta tillverkas det i stora mängder i september när druvor skördas och används året runt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Anmärkningar:

Om du börjar från början

(Arbeta i hanterbara partier.) I ett stort badkar, pressa druvorna för hand (eller använd en druvpress om det finns) för att få så mycket juice som möjligt. Häll druvorna och saften genom en sil, samla juice i en stor skål eller kruka. Kassera skinn, frön och någon massa.

Tillsätt 4 matskedar av träaska till gallonsjuice, rör om och låt sitta i 10 minuter. Det kommer att göra en skum. Torka saften genom tullen i en skål och kassera eventuella uppsamlade frön och aska.

Förbered petimezi i satser om 1 eller 2 kvartar vardera. Låt saften koka, sänk värmen till lägsta inställning och koka upptäckt i 1 timme. Skumma bort någon skum som stiger upp. Den resulterande sirap bör vara konsistensen i tunn lönnsirap. Det kommer att bli en mörk rödbrun färg (se bild).

* Om du börjar med druvmust ( recept )

Koka musten i minst en timme tills den tjocknar tillräckligt för att belägga en sked (långsam dropp).

Förvara i rena burkar med ett blad av rosad doftande pelargonium eller ett lövblad (för en mindre söt smak), bort från ljuset. Tätningsburkar efter att sirapen har svalnat helt. Kyl inte i kylskåp.

Över tiden kan sirapen tjockna. För att tunna, placera burken i en kruka med 1-2 tum vatten och varma försiktigt (koka inte).