Ayurvedisk Mung Bean eller linse och ris Stew

Detta recept på kitchari är en soppig ayurvedisk mungböna och risgryta. Kitchari används traditionellt som en restaurativ mat efter sjukdom eller förlossning, men också som en del av det ayurvediska rengöringsprotokollet Panchakarma. Denna enkla maträtt består av ris och mung eller lentil dal kokta med kryddor. Det är bra att äta om du gör ett hem rengöring. Kineserna tycker mycket om mungbönor som en avgift för avgiftning, och kitchari är särskilt starkare för mage, lever och tjocktarmen. Detta recept är en anpassning av Vasant Lads original. Till skillnad från samtida ayurvediska rengöringsrecept använder man fullkornigt ris som har utmärkta näringsegenskaper och olivolja i stället för ghee (klarat smör). Du kan antingen slipa dina egna kryddor (mina preferenser) eller använda försmordskryddor för denna maträtt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj bönorna och riset och blöt i filtrerat vatten i några timmar eller över natten. Dränera väl
  2. Blanda ingefärarot och kokos tillsammans med 1 kopp vatten och lägg åt sidan.
  3. Värm olivoljan över medium flamma i en tungbottnad kruka. Mala upp kummin, koriander och fänkål och lägg till potten tillsammans med kardemummen och gurkmeja *. Rör omedelbart, och tillsätt sedan ginger-kokosnötblandningen, vikblad och kanel.
  1. Rör väl och tillsätt bönorna och kornen, tillsammans med 6 koppar filtrerat vatten.
  2. Koka upp, minska värmen, täck och koka 30 till 35 minuter tills dal och ris är ömma.
  3. Tillsätt den hackade korianderna, rör om och servera.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 272
Totalt fett 9 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 65 mg
kolhydrater 42 g
Kostfiber 5 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)