Ananas: Symbol för vänskap och lyx

Medan nästan alla frukter har många mytologier knutna till dem som kan vara i konflikt med varandra eller omvända så långt från en originalhistoria som förfaderen sällan kan likna stamfaden, är det vanligtvis en del gemensamhet för dem. Ännu är ananas en nyfiken frukt som går emot denna trend.

Ananasbackstory

Ananasen anropar ursprungligen Brasilien sitt hem och det spred sig därifrån på grund av Tupi-indianernas rörelser, som också tog det i hela delar av Syd- och Centralamerika samt några omgivande öar.

Det var portugisiska och spanska som spred sig över hela världen, såsom Karibien, Malaysia, de tropiska delarna av Asien och Indien. Faktum är att det var spanska som så småningom gav dem namnet "ananas" på grund av deras utseende som de liknade tallkottar.

För de gamla folken i den nya världen (nya, åtminstone för européer) erkände de ananas som en frukt som symboliserar vänskap och gästfrihet. Familjer skulle hänga ananas utanför deras hem till parfym på entrén och göra det välkomnande för gästerna. Det var en ätlig inbjudan!

Några inhemska stammar i Mexiko använde ananas i ceremonier som lovade Gud, Vitzliputzli, en krigsgud.

Forntida människor i den Nya Världen gissade också ananas till vin. Detta vin användes i många religiösa ritualer och fester av alla slag.

Spanjorerna placerade emellertid andra attribut på ananas. När man plockar i högsta färskhet kan en ananas bara överleva i ca 1 månad.

Resan med båt från New World till Old World var betydligt längre. Columbus hade packat hållet med många ananas efter en av hans resor, men bara en överlevde resan. Det presenterades för kung Ferdinand som han hade sponsrat resan. Det var självklart att domstolen älskade frukten. Detta sparkade i sin tur ananasproduktionen i troperna.

Symbol för lyx

Eftersom frukten var så förgänglig blev den en symbol för lyx, adel och rikedom i hela Europa. En enskild ananas kunde hämta en förmögenhet. Således var den värd som kunde presentera nyskuren ananas till sina gäster en med pengar, kraft och förbindelser.

Några européer försökte odla dem i Europas jord, men bara några plantor överlevde och var dåliga exemplar. Dock började växthus växer så småningom på 1800-talet, och småskalan ananasproduktion började. Det var här att vissa populära sorter av ananas som fortfarande odlas idag skapades. Men snart började ananasodling på Azorerna och behovet av dessa herrar försvann.

När ananasproduktionstillverkningen tog tag i fick frukten snabbt bli mycket mer tillgänglig för människor som inte bodde i troperna eller inte var rika. När tiden gick och fraktmetoderna växte snabbare och effektivare ananas pris sjönk snabbt och det blev en frukt tillgänglig för människor på nästan varje inkomstnivå.