Är Quinoa Kosher till påsk?

Gourmet Magazine beskriver quinoa som att vara "det nya barnet i staden som rullar upp i en glänsande konvertibel". Adeena Sussman skriver "det här spannet, det är inte-en-spannet blir pannskalans bälte".

Varför Quinoa är Kosher för påsk

Varför är quinoa (keen-wah), en gång en obskyrad hälsokostprodukt, så snabbt att bli en Påskhäft? För det första har judar blivit ravished i århundraden för en kosher för påskstärkelse, utom potatis.

Den judiska lagen förbjuder alla syrgade veteprodukter, kallad chametz , på påsk. Och Ashkenazi-judarna avstår också från att äta någonting som innehåller även ett spår av majs, bönor eller ris, kallad kitniyot . Således var denna kornliknande, fyllning, kosher-för-påskmat förbunden att välkomnas med öppna armar.

Quinoa är inte en spannmål

Medan quinoa först importerades till Förenta staterna från Chile på 1980-talet, ansågs det bara vara kosher för påsk i 1999 när Star-Ks rabbin Shmuel Heinemann svarade på en kunds förfrågan.

Rabbi Heinemann upptäckte att quinoa, en sesamfrö-kärnkärna som påminner om ris, inte är ett spannmål. Quinoa är medlem i betorfamiljen.

När Star-K testade quinoa för att se om det skulle stiga, fann de att det faktiskt förfallit. Vidare bestämde rabbin Heinemann att quinoa inte är kitniyot. Det växer inte i närheten av chametz och dess tillväxt liknar inte kitniyot.

Och det har inget religiöst prejudikat som ingår i förbudet mot kitniyot.

Quinoa får godkännandets stämpel

Således utfärdade Star-K ett uttalande att "quinoa är 100% Kosher L'Pesach." Medan alla är överens om att quinoa inte är chametz, finns det några som anser att det är kitniyot.

Det bör noteras att rabbinerna rekommenderar att man köper "fullkorn" quinoa packad av ett företag som bara packar quinoa, till exempel Ancient Harvest eller Trader Joe's varumärke för påsk.

Quinoa är också bra för dig

Quinoas hälsostatistik har ytterligare drivit sin uppgång till berömmelse på påskbordet. Quinoa är laddad med fiber och protein. Och quinoa är glutenfri men innehåller mer kalcium, järn och protein än vete.

Hur man förbereder Quinoa

Under påsken, när våra kök har blivit upp och ner och inuti, gör Quinoas lätta förberedelse det speciellt Pesach-vänliga.

För att förbereda quinoa, häll det helt enkelt i kokande vatten (dubbelt så mycket vatten som quinoa), stäng av flamman, täck potten och låt den laga sig i ungefär 10 minuter.