Lancashire Black Peas and Vinegar Recept Kallas även som Parched Peas.

Parched Peas, även känd i Lancashire som svarta ärter, kokas och serveras med ättika och är en traditionell behandling i norra England, speciellt när de serveras på Bonfire Night - 5 november. Familj och vänner kommer att samlas kring brasan för att fira Guy Fawkes misslyckade plot att blåsa upp parlamentet 1605. Eftersom det vanligtvis är en kall, ofta våt natt är dessa ärter välkomna för att värma upp kalla tummies.

De kokta, något förtjockade och grönskande ärtorna som en gång lagts, sprinklas med maltvinäger. En mycket speciell behandling.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj ärterna under kallt, rinnande vatten. Placera i en stor panna. Tillsätt bikarbonat med läsk och täck med kallt vatten. Täck och lämna ärterna för att suga över natten.
  2. Nästa dag, dränera ärterna i en kolv och återgå till samma pan. Skydda med färskt, kallt vatten. Tillsätt moroten, selleri och lök. Låt ärterna koka och koka, värm ner och simmera i 2-3 timmar tills ärterna är mjuka och svagt svampiga. Rör på ärterna från tid till annan under tillagningen för att förhindra att de håller fast på pannans botten.
  1. När ärterna är kokta och börjar bryta upp, ta av pannan från värmen. Då antingen ...
  2. Om du gillar dina ärtor och vinäger som en slät puré (härlig om du vill tjäna som en skål), tryck de kokta ärterna och grönsakerna genom en grov sikt för att ta bort skinnen på ärterna. Detta kommer att ta lite ansträngning men slutresultatet är värt det.
  3. Eller, att äta som gatumat eller vid brasan på Guy Fawkes natt, puré inte.
  4. Oavsett vilken stil du föredrar, smaka ärterna och tillsätt salt till smak. Slutligen, strö med malt vinäger, igen till din smak. Servera till vänner på Bonfire-kvällen, ge erterna runt och en flaska vinäger för dina gäster att lägga till som de önskar.

Frivillig:

Tillsätt en liten knopp saltat smör till de kokta bönorna.

Rör i kokta, skarpa, strumpa baconbitar och eller färskhackad mynta.

** Svarta ärtor är också kända som Black Badger Peas och som Carlin eller Maple Peas. I USA använder duvaärter, eller till och med svartögda ärtor och lagar mat som ovan. Oavsett vad du använder, kommer de att bli bra och du kommer att vara glad att du stod runt brasan, i hällregnet!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 70
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 109 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 5 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)