9 tips för perfekt pasta

  1. Använd en stor, lång pott. Koka alltid pasta i en tillräckligt stor kruka och en som är lång och djup snarare än bred och grund, särskilt för långa strängar. För en pund pasta använder du en kruka som kan hålla minst 6 till 8 liter vatten.
  2. Massor av vatten. Använd mycket vatten - pastaen ska kunna simma fritt i potten. Fyll grytan något mer än tre fjärdedelar med kallt vatten (i allmänhet, kallt kranvatten smakar bättre än varmt kranvatten eftersom varmt vatten plockar upp mer rester från rören).
  1. Massor av salt. Låt vattnet koka, tillsätt sedan salt - 2 matskedar salt för varje liter vatten. Pastasvatten saltas efter att vattnet har kokat för att förhindra att det tar en liten metallisk smak. Att använda havssalt hjälper också till att undvika detta. Smaka på vattnet efter att du har saltat det - det ska smaka salt. Olja inte vattnet - det här är bara ett slöseri med olja, och det har också den skadliga effekten att skapa en slick på ytan av vattnet, vilket gör ingenting för pastan.
  2. Koka upp det igen. Koka upp saltvattnet, tillsätt pastaen, rör omedelbart och sätt till en andra fullkokning. Du kan behöva täcka potten upp till halvvägs för att uppnå den andra fullkokan, men ta bort locket så snart den andra koka uppnås så att pastaen inte ånger och blir mjukt. Pastor som lagas mat i långsam simmering vatten blir mjukt och har en tendens att klumpa sig. Färska pastakockar i den tid det tar att nå den andra koka; kaka inte över det. Torkad pasta tar längre tid, beroende på tjocklek och form.
  1. Skölj inte det. Skölj aldrig pasta efter tillagning, om du inte använder pastaen för en kall sallad. Stärkelsen kvar på pastaens yta bidrar till smak och hjälper såsen att vidhäfta. Dränera bara i en kraftig kolv och kasta med lite extra jungfruolja om du inte använder genast. Mer delikat pasta som ravioli eller lasagne ska lyftas från vattnet med en stor platt sil, så att pastaen inte riva.
  1. Spara matlagningsvätskan . Förvara alltid minst en halv kopp kokvatten. Jag rekommenderar att du döper en mätbägare i vattnet innan du dumpar, jag sparar vanligtvis upp till 2 koppar (bara i fall!). Pastaprodukterna löser både såsen så att det kan täcka pastan och bidrar med stärkelse som hjälper såsen att hålla sig fast. Om din sås är för tjock kan du också använda det reserverade vattnet för att tona det ut.
  2. Gör det al dente . Börja med att testa pastaen en minut eller två före den tid som anges på förpackningen för att försäkra dig om att den inte överhettas. Pastan borde fortfarande erbjuda bestämt motstånd när man biter det men inte vara pastavit eller hårt inuti. Kasta inte den på väggen, det gör bara en röra.
  3. Kasta den med varm sås. Kom ihåg att din pasta fortsätter att laga mat när du lägger den till den varma såsen och kasta dem ihop, så lägg det inte i pannan längre än vad som behövs för att gifta sig med pasta och sås tillsammans och värma dem båda igenom.
  4. Servera det med sallad! En del av anledningen till att pasta blir så dålig rap i USA är att vi inte kan motstå hårda portioner. Det lönar sig att ta en ledtråd från den italienska lekboken och äta en kurs med sallad och grönsaker innan du kommer till pastaen, och kanske en kött, fisk eller liten efterrätt, så att du har något att spara plats för. En kopp lagad pasta är gott per person. En pund pasta serverar 4 som huvudrätt eller 6 som en första kurs.