Vietnamesisk grillad fisk - Ca Nuong recept

Aromatisk, riksmakad och super fuktig, denna vietnamesiska grillade fisk är en bra illustration av varför i många fall mindre är mer. Smaksättning och kryddor är få men de är bara tillräckligt för att få fram färska smaker av fisken.

Förpackning av fisken i bananblad före grillning håller så mycket av fukten i och tillåter fortfarande att fisken får en rökig smak och arom. Bananbladet ger också sin egen smak och arom till fisken, vilket ger det ett annat lager av rikedom.

Välj en fast och köttig fisk för att göra denna maträtt. Be fiskmånaren att städa den för dig genom att ta bort vågarna, tarmarna och tarmarna. Lämna dock fisken i ett stycke. Och under inga omständigheter skära den i filéer. Det mesta av fiskens smak är i benen och du vill definitivt inte förlora något av det.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Betygsätt fisken genom att krossa köttet tre eller fyra gånger på varje sida, djupet av snedstreckarna mitt mellan huden och benet.
  2. Placera fisken i en grund skål. Fyller fiskhålan med den strimlade ingefära, hackade sjalottar, citrongräs och chili. Smaka in och ut med sojasås och lime, kalamansi eller citronsaft.
  3. Om du använder bananblad, se instruktioner om hur du förbereder dig .
  4. Placera bananblad eller aluminiumfolie på en plan yta. Borsta den utsatta sidan med olja.
  1. Ordna fisken i mitten av bananbladet eller folien (häll i resterande marinaden). Dusta en matsked olja över fisken.
  2. Vika fisken upp säkert i bananbladet eller folien. Fisken kan kokas i förvärmd 400F ugn, på spishällsgrill eller över levande kol. Låt fisken laga mat tills bananbladet blir brun. En två kilo fisk kommer att laga mat på ungefär 20 minuter.
  3. Om du använder en spishäll grill eller levande kol, placera paketet på ett ställ minst sex centimeter från värmen. Om för nära värmen kan fisken bli överkokt nära huden men underkokt i mitten. Vänd på efter ca 12 minuter.
  4. Medan fisken lagar mat på grillen, förbereda garneringen. I en wok eller gryta, steka de skivade skaloterna i ungefär två matskedar olja tills de mjukas. Om du täcker kastrullen eller wok kommer löken att mjukas snabbare.
  5. När fisken är färdig, packa upp och toppa med stekt skalotor och hackade jordnötter.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 338
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 261 mg
kolhydrater 57 g
Kostfiber 21 g
Protein 21 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)