Ikan bakar: Indonesisk och Malaysisk Charcoal Grillad Fisk

Ikan bakar är kolgrillad fisk i Indonesien och Malaysia. Fisken är kryddad med en krydda marinaden och sedan insvept i bananblad innan den läggs på den heta grillen. Bananen lämnar fisken från att hålla fast vid grillen, hålla in fukten och ge maten en distinkt söt herby arom. Medan kolgrillar ger skålen en underbar rökig smak, är det också möjligt att använda en gasgrill eller till och med en spishällsgrill.

Grillad skridskoåkning är en vanlig hawkermat i gatorna i Malaysia. Leta efter ikan bakar teckenet om du besöker. Dessa bås serverar vanligtvis en mängd fisk för grillning men det är överlägset mest populära skridskoåkning.

Det här är ett recept från Kuala Lumpurs berömda Bellamy Road ikan bakarboder, som är mysigt bortgjutna i ett grönt hörn bakom kungens palats.

Vad du behöver

Hur man gör det

Chili Pasta

 1. Tillsätt lite vatten till chili-pulvret för att göra en tjock pasta.

Rostning av Belacan

 1. Skär belacan i tunna skivor. Förvärm ugnen till 450 F.
 2. Placera belacanskivorna lite ifrån varandra på en stekpanna. Rosta i ca två minuter eller tills kanterna börjar brinna.
 3. Låt det svalna innan det blandas. Observera att roasting belacan på det här sättet kommer att lämna ditt kök rökigt och med en stark lukt under en tid. Att lämna luckorna och öppna dörrarna hjälper till att rensa luktarna.

Blanda kryddor i en Marinade

 1. Blanda alla ingredienserna inklusive chili pasta och rostad belacan. Om det är för torrt, tillsätt lite vatten tills allt smälter väl.

Förbereda skridskor

 1. Klipp skridan i längdriktningen i 1 1/2 tums bredd - längden på varje bit beror på skridans totala storlek.
 2. Tvätta varje bit med salt och vatten och torka med kökshanddukar.
 3. Stänk lite salt på varje bit och se till att de är jämnt belagda.
 4. Gnid på den blandade marinaden. Kyl i minst två timmar för att låta marinaden göra sin magi.

Grilling the Skate

 1. Förvärm en platt panna eller grill. En wok kan också användas.
 2. Olja pannan lätt med matoljan.
 3. Skär en bit bananblad för att passa på pannan. Om bananbladet är en litet, klipp några stycken och placera dem sida vid sida. Se till att löven kan sitta platt på pannan.
 4. Placera den marinerade skate skivan genom att skära på bananbladet. Drupa 1/2 msk olja över varje skridskoåkning. Låt dem steka i totalt cirka 10 till 15 minuter, vrid fisken så att varje sida blir jämn kokad, särskilt sidan med huden. Halvvägs kan du drysta ytterligare 1/2 msk olja så att skridaren inte torkar upp, men blir ganska snygg och krispig.
 5. Skridskan är kokad när köttet lätt kommer från benet. Använd en gaffel eller en sked för att testa. Huden ska vara lite brun och krispig.

Serverar Skate med Sambal Belacan

Servera skridskor på en ny bit av bananblad. Det går extremt bra med sambal belacan.

Bara tillsätt lite tunt skivad skalot i sambal belacan med en klämma av lime eller citronsaft.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 478
Totalt fett 18 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 137 mg
kolhydrater 82 g
Kostfiber 12 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)