Vegemite - En australisk ikon

Ett Savory Spread som defies Beskrivning

Vegemite är en matprodukt du antingen älskar eller hatar. Det verkar inte vara en mellanslag med denna mörkbruna smakliga spridning uppfann i Australien 1922. De flesta Aussies älskar det, vilket gör den till den mest ikoniska av australiensiska livsmedel.

Vad finns i Vegemite?

Vegemite är en tjock pasta som används som brödspridning gjord av jästextrakt smaksatt med selleri, lök och andra ingredienser. Det är praktiskt taget fettfritt, sockerfritt och vegetariskt, men det är inte glutenfritt.

Hur det smakar

Vegemite är en förvärvad smak och en som uppriktigt trotsar beskrivningen. Om trycket kommer att knuffa, kan det bäst beskrivas som att ha en salig smak med en subtil bitterhet. De oinitierade bör försöka i små doser först.

Hur det äts

Typiskt sprids det lätt på toast eller kakor med lite smör. Det kan också spridas på toast med ostskivor eller avokado eller spridas på toast för att göra Vegemite-soldater för Dippy Eggs och används ibland till smaksoppa. Och då finns det de som bara gillar att äta det med skedet direkt från burken.

Medan många New Zealanders gillar Vegemite, tenderar de att föredra Marmite som är liknande i smak men lite sötare.

Historia

Dr. Cyril Callister, en kemist anställd av Fred Walker Company, som senare blev Kraft Foods Limited, utvecklade Vegemite som slog matbutiker hyllor 1923. Men det var först 1939 när det gick på med allmänheten, att få officiell produktbeteckning från British Medical Association.

Läkare började till och med ordinera det för dess vitamin B-innehåll.

Vid 1942 var Vegemite så fast fast i australiensiska hjärtan och palats, den måste ransoneras för att möta den stora efterfrågan på den av Försvarsmakten under andra världskriget.

Kraft släppte "Happy Little Vegemite" -jingle på radio år 1952 som innehöll barn som sjöng om de positiva hälsofördelarna med att äta Vegemite för "frukost, lunch och te". Två år senare sände låten till tv och fortsätter att presenteras i Vegemites reklam för idag.

Vegemite Fakta