Vegan Water Challah (Pareve)

När jag var barn tenderade folk att skaka ägg av rädsla för att de skulle höja sitt kolesterol. Massor av kosherbagerier visade sig så kallade "water challahs" för att tillgodose äggets abstainers. Men när näringsvetenskapen avancerade, blev ägget reglerat, och för många glömdes vattenkalotten.

Tja, en dag gick jag för att baka challah för Shabbat och insåg att jag var helt ur ägg. Jag var tvivelaktig om att baka challah utan dem - det är en anledning att det ofta kallas äggbröd! - men resultaten var ganska spektakulära. Degen steg vackert, var lätt att arbeta med, och familjen rev genom de varma brödena på rekordtid. Crusty, söt och lite söt, detta recept har blivit min go-to challah - även om jag vet att det förmodligen inte kommer några rester för fransk toast .

Vad du behöver

Hur man gör det

Hand- eller stativblandare Metod:

1. Placera det varma vattnet i en stor skål eller monteringsblandare. Lägg en nypa av sockret i skålen och strö med jästen. Lägg åt sidan på en varm plats i 5 till 10 minuter tills blandningen är skumig. (Om din jäst inte bevisar korrekt, kassera blandningen och börja om igen med färsk jäst).

2. Blanda i socker, olja, 2 koppar mjöl och salt med en handpisk eller mixerns vispfäste.

Byt till en stabil träsked eller mixarens degkrok och tillsätt det kvarvarande mjölet 1 kopp åt gången, blanda väl efter varje tills tills en snuskig deg bildar och börjar dra i en boll. (Du kanske behöver inte den sista 1/2 koppen mjöl. Om degen är väldigt våt eller klibbig, lägg den till. Om inte, använd en del av det för att damma din arbetsyta.)

3. Vrid degen ut på en lättmjölkad arbetsyta. Knäda degen med rena, melade händer, tills den är jämn och elastisk, ca 5 till 10 minuter. Låt degen vila i några minuter medan du rengör och torka den stora blandningskåpan. Smörja insidan av skålen med lite olja. Placera challah deg i skålen och vänd till kappa med oljan. Täck skålen med en fuktig tehandduk eller plastfolie och lägg åt sidan på en varm plats tills degen har stigit till minst dubbelt så mycket som ca 1 timme och 45 minuter.

5. Smäll degen ner. Smörj lätt ett eller två bakplåtar, eller fodra med pergamentpapper. Forma eller fläta degen efter önskemål. (Receptet kommer att göra 1 stor challah, 2 medium utmaning, 1 medium challah plus 6 challah rullar, eller 12 rullar.)

6. Placera den formade utkanten och / eller rullarna på bakplåten och täck med rena, torra tehanddukar. Låt stiga till fördubblats, ca 45 minuter till 1 timme.

7. Förvärm ugnen till 350 ° F. Medan ugnen är uppvärmd, gör lönnsvullen: vispa ihop lönnsirap och sojamjölk. Pensla över challah med en bakverk pensel. Baka challah tills skorpan är djupgyllenbrun och brödet låter ihålig när den tappas, ca 30 till 35 minuter för en stor challah, 20 till 25 minuter för en medium challah och 15 till 20 minuter för rullar.

Kyl på ett trådställ. Njut av!

Brödmaskinsmetod: Placera ingredienserna i brödmaskinen i den ordning som rekommenderas av tillverkaren (min brödmaskin föreslår att man tillsätter flytande ingredienser, sedan mjöl och därefter jäst). Välj "Dykcykel". När cykeln slutar, ta av degen från maskinen.

Form som önskas och överföras till färdiga bakpannor. Låt utmanaren stiga upp, täcka lätt med en ren, lite fuktig tehandduk, i 30 minuter till en timme, eller tills den fördubblats i storlek. Borsta med lönnblandningen. Baka i en förvärmd 350 ° F ugn tills skorpan är gyllene och brödet låter ihåligt när det tappas, ca 30 till 35 minuter för en stor challah, 20 till 25 minuter för en medium challah och 15 till 20 minuter för rullar. Kyl på ett trådställ. Njut av!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 63
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 506 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)