Vad gör en äkta Trappist öl

Många ölstilar och namn är ganska löst definierade. Det finns inte så många lagar som styr vad som definierar ölformat som, säger, blek öl eller hallonvete. Det är överlåtet till organisationer som Brewers Association eller öldomscertifieringsprogrammet för att säga vad som är vad som gäller ölstilar och även då gäller deras definitioner endast för bryggerier som vill följa dem, vanligtvis för att delta i en tävling.

Självklart finns det några undantag. De flesta har att göra med juridiskt erkända regionala namn som Kolsch i Europeiska unionen.

Och då finns Trappist öl. Dessa är unika med ölvärlden. Etiketten "Authentic Trappist Product" är juridiskt erkänd. Men det handlar inte om geografi.

Låt oss först definiera Trappist. Trappisterna är munkar och nonner i Cistercians Order of the Strict Observance eller OCSO. Deras kloster finns över hela världen, på alla kontinenter utom Antarktis.

Inom de över 150 OCSO-klostren är de 16 medlemmarna av International Trappist Association, som för brist på ett bättre ord är en handelsorganisation. Dessa är de enda organisationer som kan bära etiketten. De gör en mängd olika produkter från öl till schampo som de säljer för att hjälpa till att betala för att klara klostren. Eventuella extra pengar de gör går till välgörenhet.

Inom de 16 medlemsklostren i International Trappist Association, 8 brygger öl med detta skrivande.

För att brygga och sälja öl måste klostren följa vissa riktlinjer. Först måste all öl bryggas i klostret och av eller under monksens överinseende. Bryggeriet måste vara sekundärt för klostrets uppdrag. Slutligen måste alla pengar som görs genom försäljning av ölen gå till munkarnas levnadskostnader eller klostrets underhåll.

Eventuella extra pengar går till välgörenhet.

Även om bryggerierna inom klostren strikt övervakas av föreningen, verkar de ha ganska mycket frihet vad gäller bryggan och hur de säljer den. Chimay i Belgien säljer sina röda, vita och blå öl över hela världen. Westvleteren, å andra sidan, säljer endast sin öl ett fall i taget och endast efter överenskommelse vid deras dörr. Achel gör fyra olika stilar av öl men säljer bara en. De andra tre är bara tillgängliga på kranen på klostrets pensionat.

De stilar som bryggs av Trappists är ofta förknippade med belgiska stilar, men det är egentligen bara för att de flesta klostren ligger i Belguim. La Trappe är ett märke som bryggs på Koningshoeven Abbey i Nederländerna. Förutom den vanliga Blonde, Dubbel och Triple, gör bryggarna på Koningshoeven Bockbeir och Trappist Witte , båda unika bland Trappist öl.