Marockansk lamm eller nötkött Tagine med kardonger

Kardonger ( khorchouf på arabiska) ser ut som jätte selleri, men när de kokas stalkerna smakar lite som kronärtskockor. Om du aldrig har ätit cardoon, är det här tagine receptet en bra att prova. Kardonger och kött är kokta med ingefära, gurkmeja, salt, peppar och konserverad citron för att ge en lite tangig, pepparig och mycket god marockansk maträtt. Saffron är valfri.

Förberedelsetid omfattar inte rengöring av kardongerna. Se hur man rengör kardongen för att förbereda stalkerna för matlagning.

Eftersom kedjor tar lång tid att laga mat, rekommenderas en tryckkokare. Dubbela tillagningstiderna nedan om du använder en vanlig kruka. Om du vill använda en lera eller keramisk tagine , se metoden i instruktionerna nedan.

Observera att de två grönsakerna, trots de visuella likheterna av kardonger till selleri, inte är utbytbara eftersom deras smaker är ganska olika.

Också prova den tillagade Chicken Tagine med Cardoons och Marockan Garnina (Thistle) Tagine .

Vad du behöver

Hur man gör det

Lägg till den rengjorda kardongen, oliverna och konserverad citron.

Blanda köttet med resterande ingredienser i en tryckkokare. Koka över medium värme, avtäckt, i ca 10 minuter, rör om flera gånger för att bruna köttet på alla sidor.

Lägg kardongerna och 3 1/2 till 4 koppar (1 liter) vatten och täcka på tryckkokaren. Vrid värmen upp till högt tills tryck uppnås.

Minska värmen till medium, och koka med tryck i 1 timme.

Släpp trycket och kontrollera kardborren för att se om de är ömma. Du borde kunna klämma kardongbitarna i hälften.

Om kardongen behöver extra matlagning, ta av köttet till en tallrik och lock. Lägg till lite vatten i tryckkokaren om det behövs (vätskorna ska vara jämn med kardongerna) och fortsätt tillagning på tryck tills kardongen är ömt. Detta kan ta ytterligare 30 minuter om kardongstenglarna var ganska stora.

När kardonen är fullt kokta, sätt tillbaka köttet till potten. Tillsätt oliverna och konserverad citron och låt den vara otäckt för att minska såsen tills den är tjock och långt under kardongens nivå.

Överför kardonger, kött och sås till en stor tallrik eller tagine och servera med korvigt bröd.

För att sakta koka i en tagine: Parbolla de rengjorda kardonen i 15 eller 20 minuter i saltat vatten med lite citronsaft. dränera och ordna kardborren i en tagine tillsammans med resten av ingredienserna. Tillsätt 3 koppar vatten, täck och placera taginen på en diffusor över medium låg värme. Låt taginen långsamt nå en simmer och fortsätt sedan laga i tre till fyra timmar tills köttet och grönsakerna är mycket ömma och såsen är reducerad. Titta på vätskorna mot slutet av matlagningen och lägg lite mer vatten om du känner det nödvändigt. Servera färdig maträtt direkt från tagine.