Rödkål Syrkål

Rödkål gör en färgstark variant av traditionell surkål. Prova att servera den med skarpa, hackade äpplen för en snabb, utsökt sallad.

Lakto-fermenterade livsmedel som detta recept är lättare att smälta än råa grönsaker, och deras näringsämnen är lättare att tillgodogöra sig av våra kroppar. Plus de laddas med probiotika som är bra för våra matsmältningssystem och övergripande hälsa.

Att göra surkål kunde inte bli enklare - ingen konservering, inga steriliseringsburkar, ingen lång lista över ingredienser. Du kan ha allt arbete gjort inom 10 minuter. Den enda svåra delen är att vänta en vecka medan surkålet gerger och smaken utvecklas.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Klipp kålen i hälften. Klipp ut den tjocka kärnan och stryk änden och komposten eller kassera dem.
  2. Smörj kålen smidigt i strimlor eller små bitar (tänk coleslaw).
  3. Lossa skivkålen löst i rena glasburkar, sprinkla i några av kargenfrön och enbärbären när du fyller burkarna.
  4. Gör en saltlösning genom att lösa saltet i vattnet.
  5. Häll saltlösningen över kål och kryddor. Tryck försiktigt ned på kål och kryddor för att släppa ut några luftbubblor och fördyra dem i saltlake.
  1. Täck burken löst med ett lock. Placera burken på en tallrik för att fånga överflöde som kan hända när aktiv jäsning går.
  2. Låt burkarna stå vid rumstemperatur i 3 dagar. Ta bort täcken minst en gång om dagen under denna tid och kontrollera att grönsakerna fortfarande är nedsänkta i saltlösningen (tillsätt ytterligare saltlösning om det behövs). Du bör börja se några bubblor på toppen, vilket är ett tecken på att jäsningen är igång.
  3. Vid slutet av de 3 dagarna borde rödkålsyrkålen ha en ren, lätt sur lukt och smak. Sätt i burkarna i kylskåpet (ingen anledning att sätta tallrikar under dem på detta stadium). Vänta minst 5 dagar för att din röda kål-surkål ska kunna utvecklas.

Detta recept fungerar också bra med vitkål.

Sauerkraut kommer att hålla i kylskåpet i minst 6 månader men bäst att ätas inom 3 månader. Efter 3 månader tenderar det att förlora en del av sin skarpa.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 6
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 199 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 1 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)