Vad är ett coddled ägg?

I kulinariska konster hänvisar ett coddled ägg till ett ägg som kokas genom att spricka det i en liten skål som sedan delvis nedsänktes i ett varmvattenbad (eller bain-marie ) i flera minuter.

Ett coddled ägg, som namnet antyder, förbereds med mild matlagning, och när det är gjort ordentligt bör äggulan vara lite rinnande medan den är obruten. I detta avseende liknar det ett pocherat ägg .

Kodade ägg kokas försiktigt

Skillnaden är att medan ett pocherat ägg görs genom att laga ägget direkt i kokvätskan, kokas ett ägg i en liten skål (vanligtvis en liten ramekin) istället.

Du kan laga ett eller två ägg i samma maträtt, beroende på storlek på maträtten.

Det vanligaste sättet att förbereda coddled ägg finns i ugnen. Den indirekta värmen som produceras i ugnen är bäst för det mjuka tillagandet av ett coddled äggbehov. Ångan som produceras av vattenbadet hjälper till att laga äggets yta.

Observera att coddled ägg liknar bakade ägg, med skillnaden att bakade ägg kokas i en maträtt i ugnen utan vattenbad.

Du kan också laga coddled ägg på spisen. Det bästa sättet att göra det här är att placera en stekpanna fylld med varmt vatten över två brännare. Låt vattnet koka, sänk sedan värmen tills bubblorna knappt avtar. Placera sedan ramekinerna i pannan (vattnet ska komma halvvägs på sidan av ramekinerna), täcka pannan med folie och koka tills äggen är inställda.

Coddled ägg är relaterade till gjutna ägg, som också kokas i bain-marie, men i dekorativt formade rätter, och sedan visade sig ur skålen och serveras på en bit toast.

Koddelade ägg serveras i ramekinen.

En annan skillnad mellan coddled och gjutna ägg är att medan coddled ägg är knäckt helt i ramekin, kan gjutna ägg slås först och blandas med andra ingredienser innan du lagar mat.

I båda fallen är det viktigt att gnida insidan av skålen med smör eller olja (särskilt vid gjutna ägg) för att förhindra att du sticker.

Kodade ägg är halvmjuka

Graden av doneness som uppnås beror på hur länge ägget är kokt. Men som ordet "coddle" antyder, är det en mild matlagningsmetod, vilket resulterar i en mjuk konsistens, med en äggula fortfarande åtminstone delvis rinnande (även om den vita inte borde vara flytande). Detta kan ta var som helst från 6 till 10 minuter, beroende på temperatur.

Vid beredning av coddled ägg kan andra ingredienser inkluderas i ramekin också, såsom hackad skinka eller bacon, lök, ärter, ost, örter och så vidare. Dessutom kan ramekin gnidas med olivolja i stället för smör. Kodade ägg kallas ibland ägg och cocotte .

I åratal var coddled ägg en traditionell ingrediens i det klassiska Caesarsalladreceptet . I modern tid är dock Caesarsalladförband gjord med rå äggulor.