Miang Kham: Traditionell Thai Finger Food

Miang Kham är en traditionell thailändsk mellanmålmat som översätter som "många saker i en bit". Det är en explosion av smak i munnen. Kokos, liten räkor, chili, vitlök, ingefära och lime alla kombinerar för att skapa denna fantastiska effekt. Traditionellt används bananblad, men spenatblad eller salladsblad fungerar lika bra och kan, i motsats till bananblad, ätas. Miang Kham är en maträtt som finns bland gatuförsäljarna eller är lika hemma i en elegant thailändsk restaurang. Prova det och var redo att dela!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Om du använder okokad räka, koka 3 till 5 minuter och dränera sedan. Var noga med att klappa torrt.
  2. Lägg torkad kokos i en stekpanna för att skåda den. Slå på värmen till medelhög och rör kokosnoten kontinuerligt, "torr stekning" tills den blir gyllene (1 till 2 minuter). Placera rostade kokosnöt i en blandningskål.
  3. Om du använder torkad räka, placera den i en matberedare och bearbeta till pulverliknande bitar. En pestle & mortel fungerar bra för detta också. Tillsätt den pulveriserade räken till kokosnoten i blandningskåpan.
  1. Mala upp jordnötterna, minska dem till mycket små bitar (du kan också hugga / krossa dem fint med en kniv) och lägg dem till skålen.
  2. Sätt vitlök och galangal / ingefära i matberedaren och bearbeta, eller finhacka / gris. (Ta bort fibrösa eller "strängiga" bitar från galangal / ingefära.) Lägg till skålen.
  3. Lägg nu till chilipulver, chili och fisksås. Blanda väl. Obs! Vid denna tidpunkt kan du göra ett smakprov och lägga till mer chili om du föredrar det spicier eller mer fisksås om du föredrar det saltare. Om du vill ha några söta anteckningar, lägg till 1/4 tsk. vitt socker. Du borde kunna smaka lite av varje smak.
  4. För att plåta aptitretare, ordna 4 eller fler blad (spenat, sallad, bananbladssegment - diamantformen ser bra ut) på en tallrik. Sked lite av påfyllningen på varje blad. Topp med mer rostade kokosnöt och servera med kilkalk.

Ätningsanvisningar

Krama över lite limejuice, tryck sedan hela grejen in i munnen. Den smakfulla tantaliserande känslan hos denna aptitretare är bra med en kall lager eller ett glas kallt vitvin.

Kokos matlagningstips

Låt pannan vara på värmen tills den är het och ta bort den medan du fortsätter att röra kokosnoten. Om panelen överhettas, kommer kokosnoten brinna.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 174
Totalt fett 7 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 14 mg
Natrium 227 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 5 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)