Quinoa Recept

Quinoa är ett ljust, fluffigt, inte riktigt korn med en lite nutty smak. Hög i protein, quinoa (uttalad "KEEN-wah") är utsökt serveras med kyckling eller fisk, eller någon annanstans kan du servera ris eller couscous.

Jag säger "inte riktigt korn" eftersom quinoa är ett frö, inte ett spannmålsporn som vete eller ris.

Eftersom det är ett frö, har det mer av en knäckt bett än ris eller couscous.

Quinoa kommer i olika färger, men de vanligaste är vita, röda och svarta. Jag gillar att använda en blandning av alla tre kallade "rainbow quinoa". Den vita typen är fluffig, den röda har en trevlig nutty smak, och den svarta är extra crunchy. Så ger regnbågeblandningen en fin kombination av smaker, texturer och färger. Det här receptet kräver halva röda quinoa och halva vanliga quinoa , eller du kan använda en kopp regnbågsquinoa.

En sista sak: Quinoa ska sköljas noggrant innan du lagar det, eller det kan ha en bitter smak. Otroligt nog, det här är också för att det är ett frö. Bitterheten orsakas av en substans på utsidan av fröna som anses vara avskräckande mot fåglar.

Som regel sköljer producenterna quinoa redan, men precis som det alltid är en bra idé att sortera dina torkade bönor och linser för att se till att det inte finns några småstenar, kan det inte skadas för att skölja din quinoa. Kör helt enkelt kallvatten över den okokta quinoa i en nätfilm medan du snurrar quinoa med fingrarna. Vattnet kan se lite grumligt först, men efter en minut blir det klart, och quinoa är redo att laga mat.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj den okokade quinoa i en meshfilm under kallt vatten i en minut.
  2. Smälta smöret i lågpannan med låg värme och tillsätt den malet löken och koka i några minuter eller tills löket är genomskinligt.
  3. Tillsätt beståndet, salt till smak och koka. Långsamt rör i Quinoa och sänka värmen till en mycket låg simmer.
  4. Täck noga och koka i ca 20 minuter eller tills all vätska har absorberats. Det lilla köttet kommer att lossa från Quinoa-fröet när det är fullt kokat.
  1. Ta bort från värme och låt stå, täckt, i fem minuter. Fluff med en gaffel och servera genast.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 120
Totalt fett 7 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 15 mg
Natrium 257 mg
kolhydrater 11 g
Kostfiber 1 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)