Ugns lax med rostade plantor och ananas

Lax är en bra källa till hjärnsnygga omega-3-fettsyror, och dess särpräglade smak och struktur verkar glädja även de som inte alltid är glada över fisken. Lax är en bris att steka i ugnen, vilket gör det till ett utmärkt val för weeknights.

Den här laxen är kryddat med en söt / sur blandning av balsamvinäger och lönnsirap och rostad rätt bredvid dess ackompanjemang: söta plantaner och ananas. Plantaner och ananas går först in i ugnen, eftersom plantorna behöver lite mer tid än laxen för att bli karamelliserad och mjuk. Ta bort ananas från ugnen när du startar laxen, så du kan snabbt blanda ananas salsan medan laxen kockar.

Servera denna lax med ris i sydamerikansk stil eller klä upp det med rostad ananas vild rissallad för speciella tillfällen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 450 grader. Lina ett stort bakplåt med aluminiumfolie placerad glänsande sida upp. Borsta aluminiumfolien lätt med olivolja.
  2. Skala och skiva plantorna i 1/3-tum tjocka band eller skivor. Placera plantorna på ena sidan av foliefodrad bakplåt. Placera ananasringar på folien tillsammans med plantainskivorna.
  3. Blanda lönnsirap, balsamvinäger och sojasås i en liten skål. Pensla lätt på plantaner och ananas.
  1. Placera bakplåten i mitten av ugnen och steka i 10-15 minuter, vrid en gång.
  2. Ta bort bakplåten från ugnen och ta bort ananasringar till en skärbräda för att svalna. Lägg till laxfiléerna på bakplåten. Smörj dem lätt med salt och peppar och borsta dem generöst med lönnsirapblandningen. Om plantaner är karamelliserade och mjuka, ta bort dem och lägg åt sidan. Om de behöver mer tid att laga mat, lämna dem på bakplåten.
  3. Placera laxen i ugnen och steka i ca 10 minuter (för 1 tum tjocka bitar), eller tills laxen flingar när du skär i den och är lite ogenomskinlig.
  4. Medan laxen lagar mat, haka ananas i 1/2 tums bitar och lägg i en skål. Tillsätt lök och koriander i skålen och pressa saften från 1/2 av kalken över blandningen. Kasta och smaka för kryddor, tillsätt mer limejuice eller limejuice med salt och peppar om så önskas.
  5. När laxen är klar, ta bort den från ugnen. Servera laxen varm med plantains och ananas salsa.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 431
Totalt fett 15 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 95 mg
Natrium 415 mg
kolhydrater 40 g
Kostfiber 4 g
Protein 36 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)