Tyska kronkaka (Frankfurter Kranz) Recept

Den tyska Frankfurter kranz har inget att göra med korv. Det är en tårta som utvecklats av en okänd mästerbager 1735. Den symboliserar en krona med den gyllene krokanten (se All About Croquant efter anvisningarna nedan) runt utsidan och juvelliknande körsbär som dekoration.

Frankfurt sågs som kronstad i det tyska riket i många år, det vill säga namnet på denna efterrätt.

Frankfurter Kranz tar lite tid att göra, men det är en av de enklaste tyska kakorna för en nybörjare.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör svamptårtan

 1. I en stor skål, slå äggvitor med vatten på medelhastighet tills skummad. Öka till hög hastighet och slå medan du lägger sockret lite åt gången tills meringue är stel och vit, 4 till 5 minuter. Skrapa skålen efter behov.
 2. Ta bort marängen till en annan skål och tillsätt äggulor till blandningskålen. Slå högt till ljusgult och fluffigt. Detta bör ta ungefär 3 till 5 minuter.
 1. Häll äggulorna över äggvita marängen, lägg till vanilj och välj försiktigt några gånger.
 2. Sifta mjöl, majsstärkelse och bakpulver över äggblandningen och fortsätt att vikas tills allt mjöl är införlivat. Blanda inte över.
 3. Smörj botten, men inte sidorna på en 3-koppspanna. Den mest traditionella formen har ett hål i mitten (en ängelmatskaka eller en fjäderformspanna med en speciell insats, men vissa väljer att baka detta i en liten brödspanna). Sked smeten jämnt i pannan och slät toppen.
 4. Baka vid 350 F i 25 minuter eller tills det är inställt. Kyl helt.

Gör Croquant

 1. Skaka nötterna bra. Rostat bröd i en 350 F-ugn i ca 5 minuter. Eller hoppa över ristningssteget och använd dem råa.
 2. Smält 2 msk smör i en panna och lägg till 2/3 kopp socker. Rör om och koka över medelhög värme tills sockret börjar smälta.
 3. Håll omrörningen tills sockret smälts fullständigt och sockret blir ljusbrunt.
 4. Tillsätt nötterna, rör om och ta bort från värme.
 5. Sprid godiset på ett oljat köksark. Använd bara en sked, inte dina händer, eftersom godiset är väldigt varmt.
 6. Kall godiset, kapa sedan i små bitar på ett skärbräda och förvara i en lufttät behållare.

Gör frosten

 1. Använd paddlefästet i en stativblandare, om möjligt, slå 10 msk mjukat smör, 2 msk socker och 1/4 tesked vanilj i en blandningskål tills det är lätt och fluffigt, 5 till 10 minuter.
 2. Tillsätt pudding, en sked i taget, omrörning med medelhastighet efter varje tillägg tills den är helt införlivad. Håll omrörningen i 5 till 10 minuter totalt tills smörkretsen är helt jämn.
 1. Det kan användas omedelbart eller kylas till användning, även om det kanske måste stå vid rumstemperatur igen för att kunna sprida sig. Se avsnittet nedan om Buttercream Tips.

Frost och dekorera Frankfurter Kranz

 1. Skär kakan horisontellt i tre delar. Placera bottenskiktet på ett kakspack över ett kakan.
 2. Sked lite tårta, röd gelé över bottenskiktet, och lite smörglass frostar ca 1/4 tum tjockt.
 3. Placera mellanskiktet ovanpå och tillsätt ett annat tjockt lager av smörkräm.
 4. Placera det översta lagret på det och frost på sidorna och kakans topp med smörkroppen. Lämna minst 1/2 kopp smörkräm till dekoratörssäcken.
 5. Strö över kakans topp och sidor med croquanten. Ibland kan du vinkla kakan och trycka lite av godis på sidorna. Tryck lätt in för att hålla fast.
 6. Använd en dekoratör väska och en stjärna tips, rör 10, små rosetter ovanpå kakan.
 7. Kvarts de kanderade eller maraschino körsbären och placera en bit ovanpå varje rosett. Tryck lätt för att hålla fast.
 8. Överför kakan till en tårta.
 9. Servera kakan eller kyla tills serveringstid.

Obs: Ju längre kakan sitter desto mer kommer det att suga upp grädden och geléen och fuktaren blir det. Vissa människor lät det sitta över natten innan de serverades.

Allt om Croquant

Croquant, eller krokant på tyska, är en mutter spröd gjord med hackad hasselnötter eller mandel. Det kan också göras med alla nötter du har till hands som du gillar att inkludera jordnötter, macadamianötter, pecannötter eller valnötter. Nötterna kan vara råa eller rostade.

Vanligtvis blancheras de och skinnen avlägsnas.

Buttercream Tips

Om din frost inte fungerar, här är några tips:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 500
Totalt fett 19 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 131 mg
Natrium 238 mg
kolhydrater 75 g
Kostfiber 2 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)