Typer av olja i thailändsk matlagning

Olja krävs för nästan alla thailändska rätter. Thailändska kockar använder vanligtvis kokosnötolja, palmolja , jordnötsolja eller sojabönolja; Traditionellt användes även lard i thailändsk matlagning. Dessa typer av olja är låg rök, vilket är önskvärt för stekning eller grillning, och de bryter inte ner snabbt. Jordnötsolja används ofta för stekning och stekning. Kokosnöt och palmolja har karaktäristiken att vara mestadels fast vid rumstemperatur.

Leta efter organiska oljor, hållbart producerade oljor och icke-GMO oljor.

Kokosolja

Kokosolja kan ge lite smak åt disken som kan mäta bra i thailändsk mat. Den har en nutty och lite söt smak. Beroende på hur det förädlas har kokosolja en rökpunkt på 350 till 400 F, samma eller lägre än olivolja. Det är bra för matlagning i mitten och kanske inte fungerar bra om du stekar vid hög värme. Kokosolja uppnår ny popularitet efter att ha blivit förtjust för att ha en hög mättad fettfett. Leta efter orefinerad kokosnötolja som inte har delvis hydrerats. Det är mindre benägna att förstöra och kan hållas under en längre tid.

Palmolja

Palmolja har en hög rökpunkt på 450 F, vilket är mycket önskvärt för stekning och grillning. Det tillför inte smaken till maträtten som kokosolja. Det görs genom att pressa oljepalmträdets frukt. Tyvärr är det förknippat med negativ påverkan på miljön.

Områden i Borneo, Sumatra, Thailand och Bali har avskogats till förmån för oljepalmplantager, med förlust av livsmiljöer för orangutanger och andra arter. Du kanske vill leta efter palmolja som är märkt som hållbar av RSPO (rundabord om hållbar palmolja).

Jordnötsolja

Fördelen med jordnötsolja är dess höga rökpunkt på 450 F.

Den kan användas i beredningar som kräver stekning, grillning och till och med fritering. Det har en betydande jordnötssmak, som måste beaktas när du använder den för vilken maträtt som helst. Som jordnötter används i rätter som satay eller som garnering, är jordnötsolja lämplig i dessa fall. Du måste också överväga om du tjänar någon som kan ha en jordnötsallergi. Om du reser till Thailand och har en mutterallergi måste du använda extrem försiktighet på grund av den stora användningen av jordnötsolja och andra mutteroljor.

Sojabönsolja

Sojabönolja är lätt tillgänglig i Bangkok och används ofta. Raffinerad sojabönolja har en hög rökpunkt på 460 F, bra för användning vid stekning och grillning.

Alternativa oljor för thailändsk matlagning

Andra bra alternativ inkluderar safflor, solros, majs, jordnöts och andra mutteroljor. Observera att olivolja inte får användas vid hög temperaturstegning (inklusive stekning), eftersom det bryts ner lätt och kan till och med bli giftigt. Njut av olivolja vid rumstemperatur i sallader och med bröd, eller för att rosta grönsaker vid ugnar under 300 grader.