Turkiskt Aubergine och Grönsakssockel Recept

Om du har rest på Balkan, Grekland, Turkiet och Östra Medelhavet, är du förmodligen bekant med en utsökt, skivad aubergine och köttgryta som kallas "moussaka ". Moussaka är en maträtt i hela denna region i länder som en gång var en del av det ottomanska riket.

De grundläggande ingredienserna i moussaka inkluderar äggplantor, tomat och slipat lamm eller nötkött. Varje land har sina egna variationer av receptet.

Till exempel lägger grekiska kockar ibland rött vin eller hamn till köttblandningen, tillsätter potatis och andra grönsaker till blandningen och lägger grytan med bechamelsås och ost. I turkiska köket är "musakka" vanligtvis gjord med nötkött i stället för lamm. En typ är toppad med bechamel och kasharost medan den klassiska versionen av "musakka" toppas med skivad paprika och tomater i stället för den vita såsen.

Detta recept på turkisk stil "musakka" kan göras med eller utan den vita såsen och ost på toppen. Avlägsna bara bechamelen och täck överst på köttskiktet med skivor tomat och peppar innan du lägger den i ugnen.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Börja med att peeling dina äggplantor. Använd en grönsaksskalare, börja i ena änden och ta bort en remsa av skal från slutet till slutet. Lämna en remsa av skal om samma bredd, och sedan skala en annan remsa från slutet till slutet.
 2. Upprepa detta tills din aubergine är skalad i ett randigt mönster. Skala alla äggplantor på det här sättet.
 3. Skiv äggplanterna ungefär ¼ tum tjocka. Lägg alla äggplanta i en stor skål med saltvatten och låt dem suga i ca 30 minuter. Detta tar bort bitterheten.
 1. Skär gröna peppar i tunna ringar. Skaka tomaten. Skala och hugg laxen fint och steka den i 1 matsked olivolja tills det är ömt.
 2. Tillsätt gröna pepparskivorna och fortsätt stekning tills det är mjukt. Tillsätt nötköttet och stek tills det är brunat. Tillsätt riven tomat, tomatpasta och kryddor.
 3. Täck pannan och låt köttet simma i ca 10 minuter. Ta bort från värmen.
 4. Skaka de andra tre tomaten och lägg dem i en liten kastrull.
 5. Tillsätt tomatpasta, salt, peppar, oregano och socker och låt såsen sjuda i ca 10 minuter. Ta bort från värmen.
 6. Ta bort äggplantskivorna från vattnet och blötta dem med pappershanddukar.
 7. Stek dem på båda sidor i vegetabilisk olja tills de är mjuka och guldbruna på båda sidor. Töm dem väl på pappershanddukar.
 8. Rikta botten av en stor bakplåt med stekt aubergine skivor för att göra ett enda skikt. Se till att det inte finns några luckor mellan bitarna.
 9. Sprid tomatsås över aubergine. Täck därefter tomatsåsskiktet med köttblandningen.
 10. Smält smöret i en stor panna över hög värme. Tillsätt mjölet och vrid det runt ett par gånger med en träsked.
 11. Tillsätt mjölken och kryddorna och använd en trådvisp för att göra blandningen smidig när den förtärkar. Din bechamelsås är klar när det är konsistensen av pudding.
 12. Häll den varma bechamelsåsen över köttskiktet och täck den helt. Stänk den revade osten jämnt över grytan.
 13. Baka grytan i en 360 F / 180 C ugn tills toppen blir gyllenbrun.
 14. Ta bort grytan från ugnen och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär den i rutor.
 1. Servera din "musakka" med turkisk ris pilaf.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 941
Totalt fett 76 g
Mättat fett 12 g
Omättat fett 48 g
Kolesterol 75 mg
Natrium 405 mg
kolhydrater 41 g
Kostfiber 13 g
Protein 28 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)