Turkiska Soppa eller Corbalar Recept

Din guide för att förbereda och servera soppa på turkiska vägen

En ångkokare med turkisk soppa eller çorba (chor-ba), åtföljd av färskt, crusty bröd är som en varm kram från mamma. Jag kan inte tänka på bättre komfortmat, särskilt under de kalla, regniga dagarna på vintern.

I Turkiet serveras soppa som första kursen på både lunch och middag och är också ett vanligt val för frukost i många anatoliska hem. Under den heliga månaden Ramadan är den dagliga fasten alltid bruten med soppa, färskt bröd, oliver och ost - lättpris som är lätt i magen efter en fasta dag.

Inga klumpar, snälla

De flesta turkiska soppor är gjorda med grönsaker, baljväxter eller pulser och antingen en mjöl eller yoghurtbas för att förtjocka dem. De flesta föredrar cream-style soppor. Inga stora bitar av kött och grönsaker här.

Det traditionella sättet att få en jämn konsistens är att trycka på de kokta grönsakerna genom en fin trådfilm med en träsked efter lång, långsam matlagning. För att spara tid kan du också använda en mixer eller matberedare.

Populära soppor

Några av de mest populära sopporna är röd linsjuice , sopptvätt i turkisk stil , Ezogelin-soppa och ängs soppa i höglandet med yoghurt, ris och mynta. En annan vanlig soppa är värt att notera kallas "tarhana".

Tarhana soppa är gjord av en blandning av röd pepparpasta och yoghurt som lämnas för att jäsas, torkas sedan och smulas. Du kan köpa torrt tarhanapulver på vilken marknad som helst, mataffär eller lokal basar.

Blanda bara några skedar kokande vatten och lite smör, låt det simma över låg värme.

Resultatet är en smidig, fyllig och näringsrik soppa som är utmärkt beströdd med varma pepparflingor.

Soppa varierar också mycket efter region och hushåll. I Inre Anatolien och Svarta havet, är många sorters soppa gjorda med kött, lokala örter och gräs och förtjockade med bulgur. Nudlar har också gjort sig till turkiska köket.

Hemlagade äggnudlar, kallade erişte (eyr-eesh-TEH), beredas genom handskrot, torkas sedan för användning i soppor. Du kan köpa dem på vilken stormarknad eller basar som helst.

Jag var glad över att få en ångkokt skål med kycklingnudelsoppa som gjordes med erişte första gången jag blev kall i Turkiet. Jag antar att riktigt bra saker är universella.

Specialty Soups

'Düğün çorbası' (Doo-OON 'Chor-BAH'-su) , eller' bröllopsoppa ', är en speciell soppa som serveras under traditionella turkiska bröllopsceremonier. I många byar kan bröllop pågå flera dagar där enorma krukor med bröllopsoppa sitter ut till hundratals släktingar och vänner.

Bröllopsoppa är tidskrävande att förbereda. Dess huvudsakliga ingredienser är kubad lamm och köttlager. Den är förtjockad med mjöl och äggulor. Prova receptet på bröllopsoppa minst en gång under din livstid. Du kommer inte ångra det.

Sist men inte minst, jag kan inte lämna ut eftermiddags soppkök som säljer läckra trissoppa . Dessa restauranger öppnar efter midnatt och har samma namn som Tripesoppa själv - 'Işkembe' (ish-kem-BEH).

Nattfuglar tider dessa restauranger i de fina timmarna på morgonen på väg hem från en natt på stan. En ångkokt skål med soppa bidrar verkligen till att kväva magen efter att ha en för många.

Många andra kök i Östeuropa har också Tripesoppa som en populär bakverk .

Atmosfären i dessa restauranger är verkligen unik. När du sippar din soppa kan du höra kockarna rytmiskt hugga upp tappen på träklossar till rytmen av lugnande klassisk turkisk musik.

Tripesoppa serveras tillsammans med skålar med ren vitlökjuice och ättika som du skedar i din soppa till smak. Jag har sett några folk lägger till tre eller fyra skedar vitlöksaft till en enda skål.

Om du vågar in i en restaurang işkembe, glöm inte ditt bestånd av tuggummi och andningsvinter!