Turkisk bröllopsoppa kallas 'Düğün Çorbası'

Bröllopsoppa, eller "Düğün çorbası" (Doo-OON 'Chor-BAH'-Suh), är en traditionell turkisk soppa som serveras i hela Anatolien vid bröllop och andra speciella tillfällen. Recept för denna rika soppa går tillbaka till ottomanska tiderna.

Före under och efter ett bröllop är det vanligt för värdfamiljer att förbereda stora krukor bröllopsoppa över en öppen eld som suger ut till hundratals familjemedlemmar och gäster.

Den viktigaste ingrediensen i bröllopsoppa är fårkött eller lamm och dess smakrika bestånd som erhålls efter timmar av långsam matlagning. När köttet faller ihop i en rik buljong, kastas benen och soppen kryddat med citronsaft och förtjockas med mjöl och äggulor. Resultatet är en krämig, tillfredsställande soppa med en uttalad lammsmak som motverkas av den minsta tangen i citron.

Bröllopsoppa kan vara tidskrävande att förbereda, speciellt när den tillverkas i stora mängder. Traditionella turkiska bröllop varar i flera dagar, särskilt i turkiska landsbygdsprovinser. Familjer och ofta hela byar möts för evenemanget. Förberedelser, inklusive de för soppen, börjar dagar innan.

Att laga köttet och buljongen tar mest tid. När du har rika lammbestånd och ömt kött blir det lättare.

Det heta lagret förtjockas sedan med mjöl och kryddat med citronsaft. Slutligen skryts en smörj smör smör blandad med vanliga turkiska kryddor över varje portion. Vad du får är en överraskande smakfull soppa som ser lika underbar ut som den smakar.

Som det ofta sägs i Turkiet är försöket att förbereda och äta bröllopsoppa det värt, och alla ska försöka det minst en gång i livet. Precis som äktenskap!

Här är ett recept på turkisk bröllopsoppa som du kan göra hemma för en stor familjesammansättning.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala lökarna och lägg dem hela i en stor, täckt kruka. Lägg lammbitarna tillsammans med benen och 10 koppar vatten till kruken. Låt blandningen koka och täcka pannan och låta locket knäckas. Låt köttet koka i 10 till 15 minuter.
  2. Medan blandningen kokar, använd en långhanterad trådfilm eller sked för att avlägsna skummet och kokt blod som flyter till toppen. När skummet är avlägsnat, minska värmen, täck och låt köttet simma försiktigt i ca 1,5 timmar.
  1. När köttet faller av benen, ta bort potten från värmen. Ta bort köttet och benen från buljongen och sätt dem åt sidan. Låt dem svalna tills köttet är kallt nog att hantera. Kassera lökarna.
  2. Använd gummihandskar, ta bort allt kött från benen och kassera dem. Separera köttet i bitar med bitar med fingrarna, ta bort grizzle, benfragment och stora bitar av fett.
  3. Använd sedan en fin trådfiltr för att spänna buljongen för att ta bort oönskade skräp. Du borde ha cirka sex koppar buljong att arbeta med. Om du inte har tillräckligt, lägg till extra biff eller lammbuljong för att göra sex koppar. Lägg buljongen i en ren kruka och koka den.
  4. I en liten skål, kombinera mjölet med några skedar vatten för att göra en tunn pasta utan klumpar. Rör i en skål eller två av buljongen. Tillsätt saltet, rör sedan långsamt blandningen i kokande buljong under konstant omröring.
  5. Lägg köttbitarna i buljongen och fortsätt att simma försiktigt i ca 20 minuter mer.
  6. I en annan skål, vispa äggulorna med citronsaften. Vispa i en skål av den heta buljongen, sedan en andra. Torka blandningen långsamt i soppen under konstant omröring. Koka soppa igen en gång i ca en minut och ta bort den från värmen.
  7. Smält smöret i en liten panna och rör om tomatpastaen, rödpeppar och basilika. Drizzle en sked av smörblandningen över toppen av varje skål soppa strax före servering.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1050
Totalt fett 70 g
Mättat fett 31 g
Omättat fett 28 g
Kolesterol 445 mg
Natrium 646 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 3 g
Protein 78 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)