Bulgariskt julbröd (Koledna Pitka) Recept

Detta recept på bulgariskt julbröd (koledna pitka) kräver bara en ökning. Det äts vanligtvis på julafton och under hela semestern. Ofta är ett silvermynt gjutet inuti och den som hittar det ska förvänta sig lycka till det kommande året.

Även om Bulgarien är ett övervägande ortodoxt kristen land, är Rozhdestvo Hristovo bokstavligen "Jesu Kristi Födelse" firade den 25 december enligt den gregorianska kalendern (andra ortodoxa kristna följer den juliska kalendern).

Det finns många sätt att forma detta bröd, men jag tycker att det här solrosfrön är mest festligt. Mitt recept innehåller ägg, som vissa ortodoxa kristna inte äter under Advent, så varnas innan du börjar receptet.

Om du vill ha en traditionell balkanfirande bör dessa bulgariska julrecept vara en bra start.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lös upp jäst i vatten i en liten skål. Rör om socker och 2 msk mjöl tills det är väl kombinerat. Överför till en mixerskål och tillsätt kvarvarande mjöl, olja eller smör, 3 hela ägg och 1 äggvita (reservera kvarvarande äggula för att borsta på brödet innan du bakar) och salt.
  2. Knä till jämn och smidig. Om degen är för torr, tillsätt 1 msk varmt vatten åt gången tills önskad konsistens är uppfylld. På samma sätt, om degen är för våt, tillsätt 1 matskedsmjöl åt gången tills önskad konsistens är uppfylld.
  1. Dela degen i 7 lika stora bollar. Placera 1 boll i mitten av ett smurt 12-tums bakplåt som en pizzapanna utan läpp. Skydda med smurt plastfolie medan du rullar in alla de andra bollarna i 10-tums cirklar och skär i 8 trekantiga stycken med en pizzaskärare.
  2. Borsta lätt toppen av varje triangulär bit med olja eller smält smör. Stack tre stycken ovanpå varandra. Vrid för att bilda en kon. Upprepa med resterande deg. Du kommer att ha 16 "koner". Ordna dessa runt muffens centrala boll med den breda sidan av konen vänd utåt. Täck och låt stiga till nästan dubbelt. Värm ugnen till 375 grader.
  3. Slash en "X" i mitten bollen av uppstigna deg. Borsta bröd överallt med resterande slagen äggula blandad med 1 matsked vatten. Baka ca 15 minuter och täck locket löst med folie för att förhindra överbränning.
  4. Baka ytterligare 15 minuter eller tills snabbläs termometern registrerar 190 grader när den sätts i den tjockaste delen av degen.
  5. Ta bort till ett trådställ för att kyla helt. Dra av "koner" för individuella portioner.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 213
Totalt fett 7 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1,068 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)