Sade Ben Franklin "Öl är bevis på att gud älskar oss och vill att vi ska vara lyckliga?"

Det finns inga bevis för att Franklin någonsin har sagt det här. Tja, inget bevis utöver det citatet som tillskrivs honom på tee shirts som hänger i presentbutikerna på 90% av bryggerierna, och att denna felaktighet trott ut varje gång en journalist tilldelas en ölhistoria som bara undersöks som djupt som Wikipedia .

För att vara rättvis finns det så många källor som använder detta citat som det är lätt att förstå när någon tror att det är sant.

Förutom det är det en sådan härlig idé, och vem skulle annars ha sagt men vår älskade grundande pappa som också berättade för oss att pricka stolt?

Franklin skrev i en brev från 1779 till sin vän Andre Morellet (översatt från fransmännen): "Se det regna som nedstiger från himmelen på våra vingårdar, och som inkorporerar sig med druvorna som ska ändras till vin, ett ständigt bevis på att Gud älskar oss och älskar att se oss glada. "

Det är en slags samma känsla och det är förståeligt att någon, någon gång tillbaka, försökte komma ihåg det som Franklin sa om alkoholhaltig dryck och utan att dubbelkontrollera källan kom upp med den här felaktigheten.

Så, ett fåtal förståeligt misstag ledde till att alla bestämde sig för att missförstå Franklin. Vad spelar det rollen? Tja, det spelar ingen roll i det stora systemet, antar jag. Det här lilla misstaget är inte troligt att på djupet påverka mänsklighetens historia eller något så drastiskt, men kan vi fortfarande hålla med om att det alltid är bättre att hålla fast vid fakta?

Vad Benjamin Franklin sa om öl

Det skulle vara dumt att bara spekulera om Mr Franklins personliga känslor eller kulinariska åsikter om öl eftersom det finns mycket lite stödjande bevis. Men vem som helst som har läst självbiografi av Benjamin Franklin kan komma ihåg författarens starka invändning mot hans medarbetares vanliga intag av "stark" öl.

När han arbetade i ett Londons tryckeri som en ung man såg Franklin att alla männen som arbetade runt honom var "stora guzzlare av öl". Franklin själv drack bara vatten (under arbetsdagen, åtminstone). Han noterade också sin förvåning att de, trots deras dagliga regim av stark öl, inte var så fysiskt starka som Franklin: han kunde bära två tunga former av typen upp och nerför trappan; de andra bär bara en.

Franklin försökte disabuse några av hans medarbetare av sin tro på att öl gjorde dem starka. Några tog hans råd, men de flesta gjorde det inte. Hans resonemang var enkelt: öl muddrar ditt tänkande, ger lite näring och saktar ner dig. Det kostar också pengar, som skrivarna påminns om varje vecka när de såg deras lön dockade för ölkostnader.

Det var självklart att Benjamin Franklin var framgångsrik i sitt jobb på Londons tryckhus, eftersom han var med ganska mycket allt annat i sitt liv. Så om du vill ta bort en liten ölvisdom från den stora mannen, drick inte öl på jobbet. drick vatten istället.