Tips för att arbeta med en matfotograf

Är du en restaurangägare, cookbook-författare eller matstart och behöver fotografering av ditt senaste kulinariska satsning? Här är några tips om hur man arbetar med en professionell matfotograf .

Vet vad du vill ha

Ta lite tid och skriv ner alla dina fotografiska behov:

Skriv ner det med så mycket detaljer som du kan tänka på och prioritera din lista.

Välj en matfotograf som passar dina behov och stil

Leta efter fotografer som specialiserar sig på matfotografering. Forskning några, fråga dina nätverk för rekommendationer och leta efter dem vars stil passar din vision och varumärke. Planera sedan ett möte och se om du gillar deras personlighet och arbetsstil. Helst vill du börja ett långsiktigt förhållande med din fotograf, så ta din tid medan du är daterad. Ställ en massa frågor och vänta inte till sista minuten. De goda är bokade i veckor.

Begär en uppskattning och skriv ett kontrakt

När du väl har hittat en fotograf vill du arbeta med, be om en uppskattning. (Snabbtips: fråga om tre versioner, det minsta minimumet, all-in och något däremellan.) Du måste utarbeta ett kontrakt med fotografen som innehåller en projektbeskrivning, leveranserna, ett licensavtal, alla kostnader , och villkoren.

Om fotografen inte erbjuder dig ett kontrakt se det här som en röd flagga och ett tecken på att hon inte är professionell.

Arbeta med ett kreativt team

Mest troligt kommer matfotografen att rådgöra med ditt kreativa team för att hålla sig i linje med din varumärkesbild. De kommer att föreslå att en proffstylist och / eller matstylist tas in för skottet.

Så här kommer din skott att bli en succé och dina bilder kommer att sticka ut från mängden.

Var tillgänglig under skottet

Det är alltid en bra idé att vara på set eller tillgänglig via telefon under skottet. Du vill veta att kunna svara på frågor om värsta scenarier: moln rullar in och förstör perfekt belysning, kakor blir inte rätt, eller platser är inte tillgängliga i sista minuten. Med andra ord sker livet. I dessa situationer rullar laget upp sina ärmar för att säkra extra ljus, springa till affären för mer isbildning, eller hjälpa till att räcka ut en ny plats, men behöver också ditt råd.

Ett ord om bildrättigheter

I USA är upphovsrätten till bilderna tillhör fotografen. Du kan licensera bilderna för en viss tid för en viss användning från fotografen, men om du inte köper upphovsrätten eller exklusiva, obegränsade rättigheter är användningen av bilderna begränsad. Det är inte fotografen som är svår, det är lagen.