Thai Drunken Fish Recept

Detta recept på stekt fisk har ett ganska beskrivande namn: det kallas "Drunken Fish" eftersom det vanligtvis serveras i thailändska barer - som pubmat i väst. Men tycker inte ens att det smakar något som vår typiska "pubgrub"! Faktum är att detta fiskrecept är värt termen "gourmet" för alla dess underbara smak och rikedom, såväl som den spektakulära presentationen som den gör. Vilken typ av helvita fiskar kan användas, inklusive tilapia, havsbras, regnbåge, snapper osv. Och medföljer fisken är en utsökt thailändsk sås som garanterat gör dina smaklökar hela natten!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj fisken och klappa torr. Använd en skarp räfflad kniv, gör 3-4 vertikala snitt längs varje sida (se bild). Om du inte är autentisk kan du ta bort huvudet och svansen om det behövs.
  2. Krama omkring 1 msk. av limejuice över fisken, skölj sedan salt över. Var noga med att göra båda sidor. Lägg åt sidan medan du förbereder såsen.
  3. Placera alla såsingredienser i en matberedare eller mini-chopper och bearbeta tills du har en vacker ljusgrön pastaliknande sås. (Du kan också använda pestle & mortar för denna uppgift, tillsätt de flytande ingredienserna efteråt.)
  1. Smaka på såsen, tillsätt mer fisksås om den inte är tillräckligt salt, mer socker om det är för surt eller mer chili / chili sås om den inte är tillräckligt kryddig.
  2. Häll sås i en såspanna och lägg åt sidan tills senare.
  3. Sprid mjöl över en tallrik eller annan ren yta. Doppa sedan fisken i den och vrid den tills den är väl belagd. Ställ in fisk vid sidan av kaminen, tillsammans med tang och lite absorberande papper eller ren tehandduk.
  4. Häll tillräckligt med olja i en wok eller stor stekpanna (tillräckligt stor för fisken) så att oljan är minst 1 cm djup. Vrid värmen på högt. När du ser bubblor bilda på botten av pannan, testa det genom att släppa i en liten kub med bröd - om det börjar sitta och bli brun, är det klart. Om inte, behöver oljan längre att värma upp. När det är tillräckligt varmt, placera försiktigt fisk i oljan. Vrid värmen ner till medium eller bara över medium.
  5. Låt fisken laga minst 3 minuter per sida före störning eller vridning (detta förhindrar att huden rinner). Beroende på hur tjock din fisk är, tar det 8-12 minuter att laga mat. Fisken görs när huden är guldbrun och köttet inuti skäret är vitt och ogenomskinligt.
  6. Stäng av värmen och ta bort fisk från olja. Ställ den på pappershandduken för att dränera och skarpa upp. Under tiden lägg såsen över medelhög värme i en minut eller två - bara tills det är tillräckligt varmt för att servera. Tips: Överhett inte. Om du kokar såsen kommer du att förlora sin underbara färska smak!
  7. För att servera, placera fisk på en stor tallrik eller tallrik och omger den med såsen. Garnera med skivor tomater och / eller gurka, plus några stekor koriander och basilika. Observera att såsen är mycket stark, så du behöver bara lite med varje bit fisk. NJUT AV!

För en extra speciell behandling, servera den här fisken med mitt lätta kokosröt .